Nieuwe leden NVJ november

— maandag 2 januari 2023, 07:45 | 0 reacties, praat mee

Parool publiceert voorpagina met enkel een gedicht van Judith Herzberg

Het Parool heeft de voorpagina van haar krant van 2 januari 2023 volledig leeggeruimd en enkel een gedicht van Judith Herzberg afgedrukt. Laatste wijziging: 2 januari 2023, 10:52

Het drie coupletten omvattende gedicht heeft de naam ‘de hoop en’.

De 88-jarige Judith Herzberg is een van bekendste, nog levende dichters van Nederland. Tijdens haar carrière won ze belangrijke prijzen als de Constantijn Huygens-prijs in 1994 en de P.C. Hooft-prijs in 1997. Beide ontving ze voor haar gehele oeuvre. In 2018 ontving ze ook de Prijs der Nederlandse Letteren. Herzberg, die al 88 jaar is, heeft het gedicht speciaal voor de voorpagina geschreven, laat de krant weten.

Het Parool hoopt dat lezers met het gedicht aan het denken worden gezet. De volledige tekst van het gedicht luidt: “Er gaat een hoop veranderen werd ons beloofd. Zelfs de hoop zelf. Hoop, grote broer van moed. Ze slaan zich samen er doorheen, dat moet. Kijk zelf maar hoe. Bij dreiging weigeren. Vreemd kijken vrouwen om zich heen.”

“We proberen elk jaar iets bijzonders te doen rondom de feestdagen”, laat de op Amsterdam gerichte krant weten. Zo sierden op 24 december en oudejaarsdag paginagrote illustraties de voorpagina van de weekendedities.

Het is niet de eerste keer dat een krant een gedicht van Herzberg afdrukt. In 2006 schreef Herzberg een gedicht voor NRC over Taida Pasic, de Servisch-Kosovaarse vluchteling die tijdens haar eindexamenjaar in Nederland in vreemdelingenbewaring werd genomen.

Het volledige gedicht:

de hoop en

Er gaat een hoop veranderen
werd ons beloofd.
Zelfs de hoop zelf.
Hoop, grote broer van moed.

Ze slaan zich samen
er doorheen, dat moet.
Kijk zelf maar hoe.
Bij dreiging weigeren.

Vreemd
kijken vrouwen
om zich heen.

Bekijk meer van

Het Parool

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.