word studentlid

— maandag 10 september 2018, 08:30 | 0 reacties, praat mee

De gevolgen van doodsbedreigingen aan het adres van misdaadjournalist Paul Vugts

De gevolgen van doodsbedreigingen aan het adres van misdaadjournalist Paul Vugts
Journalisten John van den Heuvel en Paul Vugts tijdens een rondetafelgesprek over bedreiging en bescherming van journalisten - © Remko de Waal / ANP

Misdaadjournalist Paul Vugts vertelt in Het Parool over de tijd dat hij de zwaarste denkbare beveiliging kreeg omdat hij doodsbedreigingen had ontvangen. Een half jaar lang woonde hij met zijn vriendin in een safehouse, werd hij beschermd door de Dienst Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging (DKDB) en waren ze hun privacy kwijt.

Vugts, werkzaam voor Het Parool, had in juli 2017 het boek ‘Afrekeningen’ geschreven, over de onderwereldoorlog op straat en in de rechtszaak. Weken na de presentatie kwam er van verschillende kanten informatie dat de doodsbedreigingen aan zijn adres menens zijn.

Vugts zegt in Het Parool zich bewust van de beroepsrisico’s, maar voor zijn vriendin is dat een ander verhaal. “Krijgt ze instructies over hoe verdachte figuren op te merken en af te schudden. De suggestie dat ze onderweg onverwacht uit de trein moet stappen om te kijken wie ‘meekomen’. Die trein dan laten schieten, kijken of de ‘meekomers’ blijven hangen en pas weer instappen als dat niet zo blijkt te zijn.” De misdaadjournalist is duidelijk onder de indruk van hoe zijn vriendin omgaat met het feit dat ze ineens in een beschermingsprogramma zitten. “Mijn vriendin. Wat fantastisch gaat zij met het hele gelazer om. Nuchter, koel. Cool. Vooral: ze dóet niet cool, gelukkig, want het zou buitengewoon onverstandig zijn je groot te houden. Ze is het.”

Privé-dingen doen wordt moelijk in een beschermingsprogramma, maar het is niet onmogelijk. “De mantra van de beveiligers: ‘Zeggen jullie wat je graag wilt, ook privé, dan kijken wij wat we kunnen regelen’, dringt steeds beter door.” Vugts heeft respect voor de DKDB. “Petje af voor de energie (en extreem lange werkdagen) die de DKDB in die combinatie van werk- en privéprogramma steekt. Vrijwel niets is te veel gevraagd. Na een lange werkdag én die avondwedstrijd van Willem II zoeken we op de terugweg midden in de nacht iets te eten voor mijn vriendin, omdat haar avondmaaltijd karig was. Ook in die taak leggen de beveiligers eer, ook op dit uur.”

Maar toch. “Was het voor een dagje, dan was het een intrigerend spektakel. Nu het voor onbepaalde tijd is, gaat de lol er snel af. Vanaf de eerste dag van onze beveiliging ben ik bezig met de laatste. Hoe kom ik hier ooit van af?” In overleg, en met diverse controles, is dan eindelijk dat moment daar dat de beveiling wordt opgeheven. “Nu ben ik er diep van overtuigd dat het verantwoord is het ‘restrisico’ te nemen, zoals de specialisten het uitdrukken. Het mag vreemd klinken, maar het voelt zo.”

Lees ook: Paul Vugts over de kunst om eerlijk en onpartijdig te blijven (19 augustus 2017)

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.