training eu starters

— woensdag 30 december 2020, 11:49 | 0 reacties, praat mee

Pareltjes van (kranten)koppen: Een wc-boek dat je niet in een zitting uitleest

Hij is even beeldend als lollig. En dus is het niet gek dat de kop ‘Burgemeesters: bij illegale feesten treden wij op’ die boven een artikel op NU.nl prijkte, begin december werd verkozen tot de beste kop van het jaar.

De concurrentie was moordend, blijkt uit het boek Pareltjes van (kranten)koppen dat onlangs verscheen. Het boek van journalisten Rutger de Quay en Richard Otto bevat een bloemlezing aan de beste koppen die de afgelopen jaren verschenen in de Nederlandse media. Denk daarbij aan topkoppen als ‘Oliebol even geen vetpot’, ‘Erotische luisterverhalen vinden gretig aftrek’, ‘Autorijders ergeren zich groen en geel aan rode stoplichten’ en ‘Cijfers Boeing maken duikvlucht’.

De koppen werden de afgelopen anderhalf jaar verzameld door De Quay, die ze publiceerde op het Twitter-profiel @topdiekrantenkop en later op het gelijknamige profiel op Instagram. Sinds hij begon met zijn inmiddels uit de hand gelopen hobby ontving De Quay ruim 1100 inzendingen van bijzondere krantenkoppen.

Met het boek wil De Quay naar eigen zeggen een inkijkje geven in de creatiefste taaluitingen van de koppenmakers. Een opvallende ontwikkeling: waar lollige woordspelingen volgens De Quay lange tijd het exclusieve terrein waren van De Telegraaf, worden ze langzaamaan gemeengoed. Inmiddels wagen ook NRC en de NOS zich eraan, net als talloze andere media.

Pareltjes van (kranten)koppen zit ramvol met lollige koppen én koppen die het net niet zijn. De lange lijst met screenshots van koppen - opgedeeld in de categorieën Binnenland, Buitenland, Economie, Sport en Varia - wordt afgewisseld met citaten van mediamakers die vertellen waar een goede kop volgens hen aan moet voldoen. Die citaten voegen echter weinig toe, omdat het gros van de makers dezelfde kwaliteiten aan een goede kop toedicht. Het is vooral een oefening om op zoveel mogelijk verschillende manieren te zeggen dat een kop moet prikkelen en moet uitnodigen tot lezen.

Ook Pareltjes van (kranten)koppen nodigt uit tot lezen, maar weet vanwege zijn aard de lezer niet heel lang vast te houden. Een lange lijst aan krantenkoppen is nou eenmaal niet iets dat je in één zitting uitleest. Erg is dat niet. Het boek is prima geschikt voor de momenten waarop je een paar minuten over hebt om te bladeren, zoals tijdens een wc-bezoek. Al kun je tijdens de toiletgang ook net zo goed even door het Twitter-profiel of Instagram-account scrollen.

Pareltjes van (kranten)koppen
Rutger de Quay en Richard Otto
ISBN: 9789082873887
€ 15,95

Bekijk meer van

Rutger de Quay Richard Otto

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.