— maandag 23 februari 2015, 09:22 | 0 reacties, praat mee

‘De mediacode is overbodig’

UPDATE Dat de Koninklijke familie een mediacode opstelt is hun goed recht, maar dat wil niet zeggen dat de media daar zomaar in mee hoeven te gaan. Dat stelt Telegraaf-hoofdredacteur Sjuul Paradijs maandag in het hoofdredactioneel in zijn krant. De mediacode “ontslaat Nederlandse media niet van hun verantwoordelijkheid om binnen de journalistieke vrijheid, met in achtneming van Europese jurisprudentie, steeds een verstandige afweging te maken over publicatie van woord en beeld”, aldus Paradijs. “Deze krant heeft de eenzijdig bepaalde mediacode derhalve niet ondertekend, maar respecteert uiteraard wel het recht op privacy.” Volgens Paradijs is de mediacode overbodig omdat respect voor de persoonlijke levenssfeer van de leden van de koninklijke familie over het algemeen ook in acht wordt genomen door de media. “Iedereen begrijpt dat dit een kwestie is van fatsoen.” Laatste wijziging: 23 februari 2015, 16:47

Niet alleen Paradijs uit op maandag kritiek op de mediacode. Ook Volkskrant-columnist Margriet Oostveen stelt dat de mediacode overbodig is. “Een integere journalist laat kinderen hoe dan ook met rust en jaagt dus ook niet op kinderen van beroemde acteurs en popsterren of het zoontje van de burgemeester dat niet wil deugen”, aldus Oostveen. “Dat alle kinderen en volwassenen recht hebben op bescherming van hun persoonlijke levenssfeer, is vastgelegd door het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. Ook daarvoor hebben we geen mediacode nodig. De mediacode doet alleen maar alsof voor het Koninklijk Huis andere wetten gelden.”

Het is niet de eerste keer dat er ophef ontstaat rondom de in 2005 in het leven geroepen mediacode. ANP-hoofdredacteur Marcel van Lingen noemde de code twee jaar geleden in een interview met ThePostOnline al ‘om gek van te worden’. “We mogen Máxima wel fotograferen tijdens een officieel bezoek, maar niet als ze tussen de plechtigheden in privétijd een winkel bezoekt. Als je die grens overschrijdt, mag je niet meer op hun georkestreerde feestje komen. En wat moet ik met die nietszeggende foto‘s?” Ook Elsevier-hoofdredacteur Arendo Joustra had eerder al kritiek op de mediacode. “Ten onrechte heeft de mediacode de afgelopen jaren een enorme status gekregen. Alsof het een keurslijf is dat journalisten in bedwang houdt en censuur uitoefent. Er is maar een code waaraan journalisten zich in Nederland moeten houden en dat is de wet.”

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.