— donderdag 6 februari 2020, 15:31 | 0 reacties, praat mee

Pakistaanse blogger aangevallen in Rotterdam

© Bart Maat / ANP

De Pakistaanse blogger Ahmad Waqass Goraya is eerder deze week in zijn woonplaats Rotterdam aangevallen door twee mannen. Reporters sans Frontières vraagt om bescherming van Waqass Goraya, want mogelijk zit het Pakistaanse inlichtingenbureau ISI achter de aanslag. Laatste wijziging: 6 februari 2020, 15:40

Waqass Goraya liep 2 februari buiten bij zijn huis toen hij plotseling werd aangevallen door twee mannen. Een man sloeg hem in zijn gezicht, terwijl een andere man de aanval filmde. Volgens de blogger sprak de man in het Urdu met een Pashtun-accent. De man dreigde hem te vermoorden en hij zei precies te weten waar zijn gezin woonde. 

“Deze aanval past in de modus operandi van het Pakistaanse inlichtingenbureau”, vertelt hij aan RSF. “Samen met andere Pakistaanse dissidenten had ik informatie dat er een lijst met potentiële doelen in omloop is.” Waqass Goraya heeft aangifte gedaan.

RSF geeft aan dat tenminste twee andere Pakistaanse journalisten die hun toevlucht hebben gevonden in Europese landen momenteel onder druk staan ​​van ISI. “Als wordt bevestigd dat ISI verantwoordelijk is voor deze schokkende aanval, zou dit een onacceptabel precedent scheppen en een flagrante schending van de Nederlandse soevereiniteit vormen. Wij dringen er daarom bij de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok op aan om de Pakistaanse ambassadeur in Den Haag onmiddellijk op te roepen en om uitleg te vragen,” aldus Daniel Bastard, hoofd van de afdeling Asia-Pacific van RSF.

In januari 2017, toen Ahmad Waqass Goraya nog in Pakistan woonde, was hij een van de vijf bekende, pro-mensenrechtenbloggers die binnen enkele dagen na elkaar in verschillende delen van het land werden ontvoerd. Na enkele weken werd hij weer vrijgelaten en hij vluchtte onmiddellijk naar Nederland, waar hij de BBC vertelde dat hij was gemarteld. Zijn ontvoerders zouden werken voor een “overheidsinstelling” met banden met het leger.

 

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.