— dinsdag 21 mei 2019, 08:57 | 0 reacties, praat mee

Overleg over toekomst NPO ‘muurvast’

Minister Arie Slob tijdens het Mediadebat in 2018 - © Bart Maat | ANP

De coalitie van VVD, D66, ChristenUnie en CDA lijkt het niet eens te kunnen worden over de toekomst van de NPO. Grootste struikelblok is de toekomst van NPO3. Dat schrijft de Telegraaf vandaag op basis van bronnen binnen de coalitiepartijen. Die praten al maanden met Minister Arie Slob over nieuwe spelregels voor de NPO, maar het overleg zou ‘muurvast’ zitten.

De VVD ziet het derde net het liefst verdwijnen. Maar omdat de andere partijen daar niet zoveel in zien ligt er een alternatief plan op tafel, namelijk om van NPO3 een soort regiozender te maken waar lokale omroepen veel meer ruimte op krijgen. Die omroepen zouden daar dan ook overheidsgeld (15 miljoen) voor moeten ontvangen.

Binnen de coalitie zijn alle handen daar echter nog niet voor op elkaar.

Andere onderwerpen die op tafel liggen als het gaat om de nieuwe toekomstvisie van de politiek op de publieke omroep zijn volgens de krant het reclamevrij maken van de omroep tot 20.00 uur ’s avonds, tegen een jaarlijkse compensatie van 25 miljoen euro; verdere bezuinigingen door de omroepen zelf, door bijvoorbeeld de NOS en NTR te laten samengaan, meer ruimte voor aspirant omroepen zoals Human en WNL door de ledendrempel te verlagen naar 50.000 (nu is dat nog 150.000) en meer autonomie voor afzonderlijke omroepen.

De omroepen zouden nu teveel onder het juk van de NPO zitten, is het idee. D66 wil bovendien dat omroepen de mogelijkheid krijgen om hun programma’s op Youtube te zetten of aan derde partijen, zoals Netflix, te verkopen.

Meer bij De Telegraaf.

 

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.