website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Overleg over toekomst NPO ‘muurvast’

Linda Nab — Geplaatst in mediabeleid op dinsdag 21 mei 2019, 08:57

Minister Arie Slob tijdens het Mediadebat in 2018

Minister Arie Slob tijdens het Mediadebat in 2018 - © Bart Maat | ANP

Nieuws De coalitie van VVD, D66, ChristenUnie en CDA lijkt het niet eens te kunnen worden over de toekomst van de NPO. Grootste struikelblok is de toekomst van NPO3. Dat schrijft de Telegraaf vandaag op basis van bronnen binnen de coalitiepartijen. Die praten al maanden met Minister Arie Slob over nieuwe spelregels voor de NPO, maar het overleg zou ‘muurvast’ zitten.

De VVD ziet het derde net het liefst verdwijnen. Maar omdat de andere partijen daar niet zoveel in zien ligt er een alternatief plan op tafel, namelijk om van NPO3 een soort regiozender te maken waar lokale omroepen veel meer ruimte op krijgen. Die omroepen zouden daar dan ook overheidsgeld (15 miljoen) voor moeten ontvangen.

Binnen de coalitie zijn alle handen daar echter nog niet voor op elkaar.

Andere onderwerpen die op tafel liggen als het gaat om de nieuwe toekomstvisie van de politiek op de publieke omroep zijn volgens de krant het reclamevrij maken van de omroep tot 20.00 uur ’s avonds, tegen een jaarlijkse compensatie van 25 miljoen euro; verdere bezuinigingen door de omroepen zelf, door bijvoorbeeld de NOS en NTR te laten samengaan, meer ruimte voor aspirant omroepen zoals Human en WNL door de ledendrempel te verlagen naar 50.000 (nu is dat nog 150.000) en meer autonomie voor afzonderlijke omroepen.

De omroepen zouden nu teveel onder het juk van de NPO zitten, is het idee. D66 wil bovendien dat omroepen de mogelijkheid krijgen om hun programma’s op Youtube te zetten of aan derde partijen, zoals Netflix, te verkopen.

Meer bij De Telegraaf.

 

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.