word studentlid

— maandag 4 mei 2015, 16:37 | 0 reacties, praat mee

NVJ-lidmaatschap loont!

NVJ-lidmaatschap loont!
© Truus van Gog

Wij Nederlanders zijn best lieve mensen: de helft doet aan vrijwilligerswerk en ongeveer een kwart van de inkomsten van ‘goede doelen’ komt rechtstreeks van de burger. Nee we zijn niet krenterig. Anders wordt het als we het gevoel hebben dat ‘er iets niet eerlijk gaat’. Dan zijn we net aapjes: altijd tevreden met een stukje komkommer, totdat de buurman zomaar een druif krijgt. Laatste wijziging: 4 mei 2015, 16:41

Iets soortgelijks is er aan de hand als bedrijven werknemers vragen om loon in te leveren voor banenbehoud. Werk­nemers zijn best bereid wat in te leveren als daar­mee niet alleen de eigen baan, maar ook die van collega’s kan worden gered. Maar dat wordt anders als werknemers de indruk hebben dat de directie ook andere (minder pijnlijke) keuzes had kunnen maken: bezuinigen op huisvesting, wagenpark, salarissen van de hoogst betaalden bijvoorbeeld. Als daar gekke dingen gebeuren, dan gaat de hand op de knip.

V&D, KLM, en in de journalistieke sector NDC Mediagroep, deden een poging tot loonsverlaging. De halsstarrige arrogantie van V&D werd onlangs door de rechter genadeloos afgestraft. Toch eerst maar even arbeidsrechtelijk: als er een (algemeen verbindend verklaarde) CAO loopt, kan een dergelijke loonsverlaging domweg niet. De arbeidsvoorwaarden uit de CAO werken direct en dwingend door in de individuele arbeidsovereenkomst. Als de CAO echter is afgelopen dan herleeft, zoals dat heet, de contractsvrijheid. Dat betekent dat er dan iets anders, een lager loon bijvoorbeeld mag worden afgesproken. Maar mag dat dan eenzijdig worden opgelegd, zoals V&D van plan was?

De rechter zei van niet: althans hij zei dat aan vakbondsleden (u bent toch wel NVJ-lid?) een dergelijke wijziging van arbeidsvoorwaarden niet eenzijdig kan worden opgelegd. FNV en CNV hadden in kort geding namens leden en niet-leden om een verbod op salariskorting gevraagd. V&D vond dat de werknemers vanuit hun verplichting zich als ‘goed werknemer’ te gedragen, moesten instemmen met een lager salaris. De rechter vindt van niet en neemt de eerder gemaakte keuzes van V&D in zijn beoordeling mee.

Aan wie is bijvoorbeeld de opbrengst van het verkochte onroerend goed ten goede gekomen? Als die inkomsten gebruikt zouden zijn voor betaling van de huren, zou, aldus de rechter, een streng ingrijpen in de lonen wellicht niet noodzakelijk zijn geweest. Ook weegt de rechter mee dat door de bonden is aangevoerd dat een beperkter loonoffer (onder voorwaarden) wèl bespreekbaar zou zijn.

De rechter beperkt zijn uitspraak tot vakbondsleden. Hoewel de bonden ook namens niet-leden kunnen optreden, was de rechter er niet van overtuigd dat de bonden ook een meerderheid van de niet-leden vertegenwoordigden. Ziet u nu wel dat uw NVJ-lidmaatschap loont!

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.