banner festival 23

— maandag 17 oktober 2022, 09:45 | 3 reacties, praat mee

‘Overheid verzamelt tweets van burgers’

© Jeff Chiu/Associated Press

De overheid verzamelt op grote schaal tweets van burgers om te analyseren hoe zij tegen overheidsbeleid aan kijken, blijkt uit gezamenlijk onderzoek van dagblad Trouw en IT-vakblad AG Connect. Onder andere het ministerie van sociale zaken, de Belastingdienst en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) gaan zo te werken. En dat is "kwalijk", stellen experts. Laatste wijziging: 17 oktober 2022, 10:16

Overheden gebruiken commerciële diensten om deze tweets te verzamelen, zoals Coosto, Obi4wan en Twittertap. Deze diensten “tappen” tweets op grote schaal om ze te gebruiken in een data-analyse. Het gaat onder meer over tweets waarin vragen worden gesteld over deze overheidsdiensten en tweets waarin deze overheden genoemd worden door opiniemakers en in nieuwsberichten.

De overheden stellen deze tweets te verzamelen om “signalen uit de samenleving” op te pikken en te kijken welke sentimenten er leven. Hiermee willen ze “dienstverlening, het beleid en regelingen” verbeteren, zeggen zij tegen Trouw en AG Connect.

Het Sociaal en Cultureel Planbureau verzamelde in de afgelopen jaren duizenden (geanonimiseerde) tweets over thema’s zoals klimaatverandering en ‘nationale identiteit’. Deze tweets werden weliswaar anoniem opgeslagen, maar het planbureau registreerde daarbij wel “bijvangst” zoals religieuze overtuiging, etnische afkomst, iemands seksuele gedrag of politieke opvattingen.

Deze zeer persoonlijke informatie is geen onderdeel van het onderzoek, stelt een woordvoerder van het planbureau tegenover Trouw en AG Connect. “Maar van tevoren kon niet uitgesloten worden dat de tweets bijzondere persoonsgegevens zouden bevatten.” Het verzamelen en analyseren van deze tweets is “problematisch”, stelt Mathieu Paapst. Burgers hebben recht om te weten wat er met hun tweets gebeurt. “Ze moeten de betrokkenen mijn inziens op de hoogte brengen indien ze tweets en accountgegevens opslaan. Eigenlijk is het opmerkelijk dat de overheid als betalende opdrachtgever dit niet gewoon eist van Coosto.” Daarnaast stelt hoogleraar ICT en privaatrecht Frederik Zuiderveen Borgesius dat de AVG ook van toepassing zou zijn op tweets. Het planbureau zou naar eigen zeggen een uitzonderingsregel hebben op deze regel, omdat deze tweets verzameld worden voor onderzoek voor statistische doeleinden.

Costoo zegt ontwikkelingen “die leiden tot meer duidelijkheid en begrip rondom privacy en datagebruik” op de voet te volgen.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

3 reacties

photopress, 17 oktober 2022, 13:53

Helaas is dit iets wat al jaren speelt.
De Roverheid die zijn burgers bespiedt en zich zelf vrijwaart van de AVG.
Was dit niet een van de reden dat toen window XP niet meer werd geupdate voor de gewone burgers of gebruikers dat voorzover ik me kan herinneren de overheid hierop een uitzondering werd gegeven zodat hun XP software nog wel door kon draaien.

Was dit dan ook niet te voorzien dat data op grote schaal werden verzameld en de sleepwet werd aangenomen.
Is het ook niet toevallig dat facebook en Google gewoon met rust worden gelaten nou ja op af en toe een kleine bijdrage in de vormt van een procesverbaal wat voor deze bedrijven niets voorstelde maar omdat.de schijn wil ophouden dat men niet samen werkt met deze bedrijven die deze Roverheid bediend op hun informatie wenken als het om privacy gevoelige data gaat van gewone burgers .
Nee dit alles heeft mijn inziens niets te maken met veiligheid maar met een overheid die bang is voor haar burgers lees broodheren die hun vorstelijke salarissen betaald.
Iedereen zou nu moeten doorpakken en deze bedrijven als het niet in de richtlijnen licht en de pravacy van burgers overtreed moeten aanklagen zodat ze zich aan de wet houden.
Maar den Haag zou den haag.niet zijn als ze daar zelf niet een antwoord op verzinnen en aannemen.
Dit land gaat steeds meer op Rusland en Noord Korea lijken.
Wie stop deze informatie drang van de Roverheid en hun tech bedrijven die dit faciliteren

Wim Theunisse, 17 oktober 2022, 23:13

Walther Ulbright, Adolf Hitler en Stalin zouden zelfmoord plegen als zij wisten waartoe men tegenwoordig in staat is v.w.b. de staatscontrole jegens de eigen bevolking.

Is het een goede suggestie om het internet te verbieden en terug te gaan naar de postduif en de postiljon?

Wim Theunisse, 17 oktober 2022, 23:18

Overheden gebruiken commerciële diensten om deze tweets te verzamelen, zoals Coosto, Obi4wan en Twittertap.

Dan zal de Website over Journalistiek ook wel onder een vergrootglas liggen.
Gelukkig heeft de Website over Journalistiek niets te verbergen.

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.