— woensdag 9 november 2016, 13:13 | 0 reacties, praat mee

Overeenstemming bereikt over reprorechtvergoeding freelancers

Public Domain Pictures

Stichting Reprorecht en uitgeverijen hebben eindelijk een akkoord bereikt over nieuwe afspraken omtrent de reprorechtvergoeding. Naar verwachting wordt er deze week een handtekening onder de afspraken gezet. Dat melden ingewijden aan Villamedia. Daarmee kunnen freelancers eindelijk het tweede deel van de hen toebehorende reprorechtvergoedingen over 2014 tegemoet zien.

In totaal gaat het om een bedrag van 24 miljoen euro, waarvan de eerst helft eind vorig jaar al onder makers is verdeeld. Ook de vergoedingen over 2015 kunnen wanneer de inkt droog is later dit jaar worden voldaan.

De onderhandelingen tussen uitgevers en Stichting Reprorecht lopen al langer. Tijdens de gesprekken probeerden de twee partijen te komen tot een nieuwe verdeelsleutel voor de reprorechtvergoeding, een vergoeding die bedrijven, overheidsinstanties en onderwijsinstellingen betalen voor het maken van kopietjes van werken.

Stichting Reprorecht int die gelden en verdeelt ze over de rechthebbenden, via organisaties als Lira en Pictoright. Dat zijn de makers, die hun eigen auteursrecht behouden. Maar ook uitgeverijen kunnen tot de rechthebbenden horen, aangezien zij het auteursrecht hebben op werken die door hun werknemers in loondienst worden gemaakt. Dat, en nieuwe Europese jurisprudentie, maakte de onderhandelingen een ingewikkeld proces.

De gemaakte afspraken betreffen een meerjarige regeling. Dat betekent dat Stichting Reprorecht en de uitgevers niet volgend jaar opnieuw om de tafel hoeven. Afgesproken is om de nieuwe verdeelsleutel tot en met 2020 te hanteren.

Bekijk meer van

Stichting Reprorecht

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.