basis naar compleet

— donderdag 14 januari 2010, 11:07 | 0 reacties, praat mee

Over twintig jaar

Ter viering van het 50-jarig jubileum van het Genootschap van Hoofdredacteuren eind vorig jaar voerde TNS NIPO een onderzoek uit onder nieuwsconsumenten met de vraag hoe zij denken over twintig jaar het nieuws tot zich te nemen. Ik weet niet of dat nou wel zo’n goed idee was. De uitkomst biedt dagbladen weinig perspectief.

Laatste wijziging: 14 januari 2010, 12:09

Het onderzoeksbureau ondervroeg een kleine 1500 personen van 13 jaar en ouder. Van de respondenten zegt 87 procent nieuws (ook) via de televisie tot zich te nemen, 65 procent noemt internet. ‘Over twintig jaar zouden de rollen wel eens omgekeerd kunnen zijn’, constateerde TNS NIPO. ‘80 procent denkt in 2029 zijn nieuws van internet te halen en 72 procent (ook) van televisie. De krant gaat nog meer inleveren: van 59 procent naar 37 procent.’ Proost!

Nu is twintig jaar voor media een eeuwigheid. Twintig jaar geleden was er nog niet eens internet in Nederland en was KPN zijn Greenpoint-netwerk – de voorloper van de mobiele gsm-telefoons – aan het voorbereiden. Net als futurist Ray Kurzweil verwacht ik dat de ontwikkelingen de komende twintig jaar nog sneller zullen gaan dan in de afgelopen twee decennia. Over twintig jaar zijn televisie en internet waarschijnlijk samengesmolten tot één groot, wreedbandig, alomtegenwoordig, draadloos netwerk waar men niet meer bij stilstaat; het is er gewoon, thuis, op het werk en onderweg.

Verscheidene apparaten van verschillende groottes (iets handzaams, iets voor op een tafel) met schermen in allerlei maten en dimensies voor elk gezinslid apart, zijn er op aangesloten. Vrijwel alles verloopt digitaal, waaronder het betaalverkeer en stemmen bij verkiezingen. Content, ongeacht of dat muziek, film of het geschreven woord is, is volledig on-demand.

Media zijn over twintig jaar bovendien volledig sociaal geworden. De meerderheid van de bevolking heeft een lifestream en beheert deze op eenzelfde manier als in de echte wereld: men let op hoe hij of zij zichzelf online presenteert, als een zelfbewust merk.

De behoefte naar informatie en vermaak zal echter onverminderd zijn, wellicht zelfs groter. Maar ook hier zal de sociale factor van doorslag-
gevend belang zijn. Vertrouwen en sympathie worden de maatstaven aan de hand waarvan wij onze bronnen kiezen en volgen. Net als nu eigenlijk dus zoveel verandert er nou ook weer niet.

Gelukkig nieuwjaar.

Bekijk meer van

Erwin van der Zande

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.