basis naar compleet

— donderdag 3 juni 2010, 13:26 | 0 reacties, praat mee

iPad in cijfers

Ik heb voorlopig even genoeg meningen gelezen over de iPad. Tijd voor wat cijfers. De verkoop van de iPad startte begin april in de VS. Binnen een maand had Apple er naar eigen zeggen een miljoen verkocht. Analisten schatten de verkoop van het 3G model in het eerste verkoopweekend begin mei op 300.000 stuks. Het is nu eind mei en ik raam het aantal verkochte iPads op twee miljoen. Dat zal snel oplopen nu de verkoop in negen landen buiten de VS van start is gegaan. Nederland volgt trouwens in juli.

Laatste wijziging: 18 juni 2010, 12:44

De teller van het aantal apps die voor de iPad zijn gemaakt, of die zowel geschikt zijn voor zowel iPad als iPhone, staat op 10.000 (voor de iPhone 200.000). De gemiddelde prijs voor een betaalde app is 4,50 dollar (bij iPhone apps 3,75 dollar). Ruim een kwart van het assortiment bestaat uit games, gevolgd door ander vermaak (10 procent) en boeken (8 procent). Het aantal apps van kranten en tijdschriften is gering. Een paar daarvan hebben echter hun eerste verkoopresultaten bekend gemaakt.
Er heerste wat lichte paniek toen het bericht de ronde deed dat het Amerikaanse magazine GQ slechts 365 iPad apps had verkocht. Uitgever Condé Nast was er als de kippen bij om toe te lichten dat het om een combinatie van iPhone én iPad apps gaat en dat het aantal van 365 sloeg op het ‘Men of the Year’ nummer uit december 2009 dat is verkocht in de maanden maart en april 2010. In totaal is het decembernummer 57.000 keer digitaal verkocht. Over het aprilnummer, dat actueel was toen de iPad op de markt verscheen, is geen mededeling gedaan. GQ in print heeft 700.000 abonnees in de VS en 194.000 losse verkoop à 4,99 dollar.
Het julinummer van Popular Science, een van de eerste en bestgewaardeerde magazine-apps, is 18.000 keer verkocht. Wired, net als GQ een uitgave van Condé Nast, verkocht 24.000 iPad apps à 4,99 dollar in de eerste 24 uur nadat deze beschikbaar was in de App Store, waar Apple 30 procent van de omzet opstrijkt. De papieren Wired heeft 672.000 abonnees en zet er nog eens 82.000 weg in de losse verkoop tegen dezelfde prijs als een app. Alledrie de genoemde titels vond ik als digitaal magazine nog tegenvallen. Desondanks is het digitale deel van hun betaalde oplage al 5 procent. Dat belooft wat.
evanderzande@villamedia.nl

Bekijk meer van

Erwin van der Zande

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.