foj 2019

— donderdag 1 december 2011, 11:18 | 0 reacties, praat mee

Andere tijden

2011 nadert zijn einde. Tijd om terug te blikken. Maar aangezien dit mijn laatste column voor Villamedia magazine is na drie jaar, ga ik juist vooruit kijken. Dat is ook altijd mijn rol geweest, de frontlinie der techniek verkennen. Ik zal je meteen waarschuwen: ik heb niet een eenduidige voorspelling voor de toekomst. Daar laat de werkelijkheid zich ook niet in vangen, in eenduidige verhalen, en de journalistiek is daarop geen uitzondering. Ik heb echter wel een paar voorspellingen waar ik een wedje op zou durven leggen.

De eerste slaat op magazines: die gaan allemaal digitaal. Een belangrijk thema in de afgelopen paar jaar is de komst van tablets geweest, of preciezer gezegd, de komst van de iPad. Er circuleert een veelzeggend filmpje op YouTube van een eenjarig meisje dat met haar vingertje zit te swipen op papieren magazines. Het apparaat heeft bewezen voldoende glossy te zijn, zozeer zelfs dat ook rijkelijk geïllustreerde tijdschriften erop tot hun recht komen. We moeten wel creatief blijven, mediumspecifiek te werk gaan en de mogelijkheden van het platform gebruiken: rich media, live data en social. Er blijft wel een markt voor print maar die wordt niche. Nostalgisch bijna.

De tweede gaat over omzet. Te veel titels zijn te afhankelijk van adverteerders. De oplossing? Redacties moeten aan retail gaan doen. Het ligt in onze natuur om te selecteren en het koren zo fraai mogelijk te presenteren. Waarom zou je die producten of diensten of bestemmingen die je kritisch hebt getest en vervolgens aanraadt ook niet aanbieden? Het is maar een kleine stap en het publiek zal het als service ervaren. Scheelt ze weer een google-search.

Not done zeg je? Achterhaald zeg ik dan. Redactie en commercie gaan prima samen, zo lang redactie maar de dans leidt en je open en duidelijk bent naar je publiek. Reputatie is wat telt. Is je redactionele reputatie goed, dan accepteert je publiek ook eerder dat je aan retail doet. Onthoud dit: zowel redactie als retail draaien om storytelling. Doe er je voordeel mee.

De derde is een voorspelling over financiële journalistiek. Of beter gezegd een suggestie. Er is volgens mij ruimte voor bericht- en verslaggeving die het complexe circus rond banken en beurzen beter uitlegt. Het Financieele Dagblad is aan het grote publiek, mezelf incluis, niet besteed, da’s te ‘inside’, maar ik heb tegelijkertijd uiteraard wel door dat de financiële sector aan het roer staat in de maatschappij. (Ik bedoel, wanneer de premier van Italië na herhaalde pogingen via politieke weg opeens wel vertrekt wanneer de beurzen even hun wenkbrauwen optrekken, dat geeft de verhoudingen aardig weer.) Daar kunnen we niet blij mee zijn, getuige de Occupy-beweging, maar je kunt een vijand pas verslaan als je ’m begrijpt. Tot slot nog een opsteker voor die journalisten die zich bedreigd voelen in hun bestaan en liever niet lezen over alle veranderingen: If it doesn’t kill you, it makes you stronger!

.(JavaScript moet ingeschakeld zijn om dit e-mail adres te bekijken) is hoofdredacteur van Bright

Bekijk meer van

Erwin van der Zande

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl
020-30 39 750

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur, 020-30 39 751

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur, 020-30 39 752

Linda Nab
Redacteur, 020-30 39 758

Lars Pasveer
Redacteur, 020-30 39 755

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur, 020-30 39 757

Anneke de Bruin
Vormgever, 020-30 39 753

Marc Willemsen
Webontwikkelaar, 020-30 39 754

Vacatures & advertenties

Karen Bais
020-30 39 756

Sofia van Wijk
020-30 39 711

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.