word studentlid

— maandag 16 juni 2014, 16:29 | 0 reacties, praat mee

Oude wijn is ook duur

Oude wijn is ook duur
© Truus van Gog

Ouderen zijn tot veel in staat. Denk maar aan de Rolling Stones op Pinkpop. En toch geldt ook, zelfs volgens Mick Jagger: ‘Time waits for no one’. Jagger bezingt met name de invloed van de tijd op het vrouwengezicht: ‘It can destroy a womens face’, en anderen richten zich op het verlies aan arbeidsproductiviteit door het ouder worden. Laatste wijziging: 16 juni 2014, 18:34

Uit door het CPB gepubliceerde studies blijkt dat werknemers in de leeftijd van 30-45 productiever zijn dan werknemers boven de 50. Overigens blijkt ook dat de echte jonkies (25 min) het minst productief zijn. De lagere productiviteit van ouderen (die zich overigens met name in bepaalde sectoren manifesteert) is werkgevers met name een doorn in het oog omdat de oudjes wel het duurst zijn. ‘Ook een fitte 50-plusser is te duur’, kopte NRC Handelsblad op 24 mei jl.

Het discriminatieverbod staat echter salarisverlaging puur op basis van leeftijd in de weg. Als er echter sprake is van aanpassing van de functie (demotie) ontstaan er meer mogelijkheden om ook wat aan het salaris te sleutelen. Ook in de journalistieke sector komt het voor dat een hoofdredacteur vindt dat een redacteur maar eens iets anders moet gaan doen:

‘Beste Theo,
Je wordt nu nog betaald als leidinggevende (schaal 9) maar het is geheel in lijn met ons beleid dat je een ander salaris zult krijgen als verslaggever op de nieuwsdienst. Deze functie is ingedeeld in schaal 7. Het verschil met jouw huidige salaris is € 1490,70 per maand. Vanwege jouw verdiensten in het verleden vinden we het alleszins te verdedigen om jouw salaris niet op die wijze te korten. Om die reden ontvang je een maandelijkse toeslag van € 732,98.’

Wat nu Theo?

Eerst maar de wijziging van de functie, de demotie. Als Theo disfunctioneerde zal dat disfunctioneren eerst moeten zijn besproken en moet Theo de kans hebben gekregen zich te verbeteren. Als de demotie op zich terecht is, dan is daarmee de salarisverlaging echter nog geen automatisme. Een afbouwregeling is volgens de rechter altijd noodzakelijk.

Laatst nog: een districtsleider met een salaris van € 3900,- , werd wegens onvoldoende presteren uit zijn functie gezet en moest gaan werken als vertegenwoordiger. Het salaris zou worden verlaagd via € 3750,- naar € 3200,- na een jaar. De man accepteerde zijn demotie ‘onder protest’ maar verzette zich tegen de salarisverlaging. Het Hof Den Bosch vond dat de man de demotie had geaccepteerd (het ‘onder protest’ was niet erg overtuigend), maar vond de afbouwperiode te kort. De man zou de eerste twee jaar na de demotie niet lager uit mogen komen dan € 3450,-.

En what about Theo?

Ik zou zeggen: ‘Stand up for your rights’. Niet oud geworden, die zanger.

Bekijk meer van

Yvonne Berkeljon

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.