— woensdag 23 november 2022, 15:03 | 0 reacties, praat mee

Oud-VARA-redacteur: angstsfeer DWDD eerder aangekaart in overleg

Peter Kee - © ANP / Robin Utrecht

Het feit dat bij het programma De Wereld Draait Door veel redacteuren opstapten, is al jaren geleden aangekaart in het eindredactioneel overleg van de tv-programma's van BNNVARA. Dat vertelde redacteur en politiek verslaggever Peter Kee woensdagmiddag in het Radio 1-programma De Nieuws BV. Laatste wijziging: 23 november 2022, 15:16

Kee werkte jarenlang voor het televisieprogramma Pauw & Witteman, dat tussen 2006 en 2014 werd uitgezonden. De redactie van deze late night-show zat naast de redactie van DWDD, in de studio aan de Plantage Middenlaan in Amsterdam. “Mensen bij DWDD haakten af of knapten af en kwamen dan bij ons”, vertelt Kee.

“Dat gebeurde op een gegeven moment heel veel. Er zijn toen door onze eindredactie vragen gesteld in het eindredactioneel overleg: wat gebeurt daar allemaal? Dat zei wel iets over de werksfeer.” Ondanks de vraagtekens die de redactie van Pauw & Witteman zette bij de gang van zaken op de vloer bij de DWDD, werden er “geen fundamentele stappen genomen”, aldus Kee.

In het gesprek zei de redacteur niet wanneer dit gesprek heeft plaatsgevonden. Maar het moet voor mei 2014 zijn geweest, want toen stopte Pauw & Witteman. Volgens Kee heerste er “een sfeer van concurrentie” tussen de twee redacties. “De verhoudingen waren vrij scherp, het was niet de bedoeling dat je klef ging doen. We werden behoorlijk uit elkaar gehouden”, aldus Kee. “Veldslagen om gasten waren soms heel erg verhit.”

De Volkskrant meldde vrijdag, na gesprekken met zeventig oud-medewerkers van DWDD, dat Van Nieuwkerk gedurende de vijftien jaar dat het programma te zien was regelmatig redacteuren terroriseerde en kleineerde. Van Nieuwkerk heeft de samenwerking met BNNVARA inmiddels verbroken.

Ook mag hij van de NTR de tv-programma’s rond de Top 2000 niet meer presenteren. Of de stekker helemaal uit die programma’s wordt getrokken, is nog niet bekend. De NPO heeft een groot onderzoek naar het wangedrag achter de schermen van DWDD aangekondigd.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.