word studentlid

— dinsdag 26 mei 2020, 13:33 | 0 reacties, praat mee

Oud-rechter procedeerde onrechtmatig tegen Micha Kat

Oud-rechter procedeerde onrechtmatig tegen Micha Kat
© Koen van Weel / ANP

Het gerechtshof in ’s-Hertogenbosch heeft vandaag beslist dat een oud-rechter onrechtmatig heeft geprocedeerd tegen publicist Micha Kat. Het hof veroordeelt hem om de schade te vergoeden. Laatste wijziging: 26 mei 2020, 13:42

Oud-rechter Hans Westenberg startte de procedure nadat de publicist het boek ‘Topadvocatuur’in 2004 had uitgebracht waarin een telefoongesprek tussen Westenberg en een advocaat stond beschreven. Westenberg, de voormalige vice-president van de rechtbank Den Haag, belde in 1994 met een advocaat om hem ervan te overtuigen dat verder procederen in een zaak rond grondtransacties bij luchthaven Schiphol geen zin had. De oud-rechter ontkende dat dat telefoongesprek zou hebben plaatsgevonden en startte daarop een procedure tegen de betreffende advocaat, Micha Kat en de uitgever van het boek.

In de procedure tegen de advocaat heeft het gerechtshof Den Haag voorlopig bewezen geacht dat het telefoongesprek had plaatsgevonden. De oud-rechter mocht daar tegenbewijs tegen leveren. Hij stopte de procedure tegen de advocaat in 2009 zonder dat er een einduitspraak was gedaan door het hof.

Micha Kat startte daarna een procedure tegen de oud-rechter begonnen. Hij wil een vergoeding voor de inkomens- en reputatieschade die hij heeft geleden en een vergoeding voor de gemaakte proceskosten voor de eerdere procedure.

In 2018 heeft het hof ‘s-Hertogenbosch in een tussenarrest voorlopig bewezen geacht dat het vermeende telefoongesprek had plaatsgevonden. De oud-rechter kreeg de gelegenheid om tegenbewijs te leveren, maar heeft van die mogelijkheid afgezien. Volgens het Gerechtshof staat daarmee in deze zaak vast dat het bewuste telefoongesprek in 1994 heeft plaatsgevonden.

Dat betekent volgens het Gerechtshof ook dat vaststaat dat de oud-rechter misbruik van procesrecht heeft gemaakt/onrechtmatig heeft gehandeld door een procedure tegen Kat aan te spannen. “De oud-rechter is daarom aansprakelijk voor de door de journalist geleden en nog te lijden schade, als gevolg van het misbruik van procesrecht/onrechtmatige handelen. Het hof veroordeelt hem om die schade aan de journalist te vergoeden.”

De hoogte van de schadevergoeding is in deze uitspraak niet bepaald. Daarvoor kan Micha Kat een nieuwe procedure starten bij de rechtbank en de oud-rechter kan daar dan weer verweer tegen voeren. Meer bij Uitspraak ECLI:NL:GHSHE:2020:1629 / Rechtspraak

Lees ook:
Chipshol: rechter moet inhoud omstreden telefoongesprek aantonen (17 januari 2018)

Bekijk meer van

Micha Kat Chipshol

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.