— woensdag 14 december 2022, 16:38 | 0 reacties, praat mee

Oud-minister Grapperhaus: ‘de pers toont te weinig zelfreflectie’

© Bart Maat/ANP

In een interview met het blad van het wetenschappelijk instituut van het CDA, Christen Democratische Verkenningen, haalt Ferd Grapperhaus, de voormalig CDA-minister van Justitie, hard uit naar de pers. Volgens Grapperhaus heeft de pers 'te weinig zelfreflectie'. Laatste wijziging: 14 december 2022, 16:46

De pers legt volgens de oud-minister voortdurend de ‘nadruk op een falende overheid’, en toont wat hem betreft te weinig zelfreflectie. Media ‘zijn de enige macht in onze rechtsstaat die op geen enkele manier officieel verantwoording hoeft af te leggen, maar dan moet ze het wel zelf goed doen, en mag je meer zelfkritiek verwachten’.

In het interview komt ook het wantrouwen in de overheid aan bod. Dat wordt volgens Grapperhaus niet opgelost door meer transparantie, integendeel. Er ligt volgens de politicus te veel nadruk op openheid, wat volgens zijn ‘stellige overtuiging’ het wantrouwen alleen maar doet toenemen. ‘En dat is desastreus’, vindt hij. ‘De overheid moet meer met rust gelaten worden.’

Grapperhaus is ook niet te spreken over partijgenoten ‘tot in de hoogste regionen’ die anoniem kritiek uitten nadat was gebleken dat op de bruiloft van de toenmalige bewindsman de toen geldende coronaregels waren overtreden. ‘Het was gewoon binnen de eigen partij politiek opportunisme en pootje lichten.’ Datzelfde gebeurde volgens Grapperhaus ook met oud-partijleider Hugo de Jonge, die uiteindelijk het lijsttrekkerschap neerlegde. Huidig partijleider Wopke Hoekstra nam toen het stokje over. Grapperhaus is nog steeds vol lof over De Jonge, die hem wél heeft gesteund en die wél al enige tijd geleden een migratiestandpunt ontwikkelde.

Ook stelt de voormalig minister dat het verhaal van het CDA bij de afgelopen verkiezingen ‘vrijwel onzichtbaar’ was. Volgens Grapperhaus mist de partij visie op een belangrijk onderwerp als het migratievraagstuk. Niet alleen de burger, maar ook het CDA wist voor de verkiezingen niet wat zijn visie was op belangrijke thema’s, zegt Grapperhaus in het interview. ‘Dramatisch’, vindt hij. Het CDA moet ‘veel scherper dan tot nu toe het geval is’ een eigen profiel neerzetten.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.