persveilig seminar

— dinsdag 8 juni 2021, 13:22 | 0 reacties, praat mee

Oud-hoofdredacteur van Nieuwe Revu en Panorama Ton van Dijk (77) overleden

Ton van Dijk tijdens zijn tijd op de School voor de Journalistiek in Utrecht - © Paul Texeira

Ton van Dijk, voormalig hoofdredacteur van Panorama en Nieuwe Revu, is maandag op 77-jarige leeftijd overleden. Hij was al jaren ziek. Laatste wijziging: 8 juni 2021, 15:39

Van Dijk begon als leerling-journalist bij De Nieuwe Dag, kopblad van De Tijd. Van 1968-1972 was hij verslaggever Nieuwe Revu, daarna werd hij er hoofdredacteur.

Vanaf 1 januari 1975 in vaste dienst bij de Haagse Post. In 1982 begon hij met lesgeven op de School voor de Journalistiek in Utrecht. Voor Villamedia schreef hij in 2016 nog een artikel over ‘zijn’ studenten. ‘Elke keer als een naam van een ex-leerling positief opduikt is hij een beetje trots. “Alsof het succes ook aan mij te danken is, alsof het een beetje op mij afstraalt.”

In 1988 werd hij gevraagd als hoofdredacteur Panorama, waar hij in 1991 vertrok met een afkoopsom. De tijd bij het tijdschrift noemde hij in een eerder artikel “mijn leukste ongeluk”.

Vervolgens ging hij weer freelancen. Hij schreef voor onder meer de Haagse Post, later HP/De Tijd, Esquire en Vrij Nederland en schreef ook diverseboeken. Van Dijk was daarnaast tot zijn pensionering docent journalistiek aan de Rijksuniversiteit Groningen en bij Forum, nu het Centrum voor Communicatie & Journalistiek.

Bij Nieuwe Revu staat een kort in memoriam, met herinneringen aan de hoofdredacteur van het blad dat “in die tijd twee, drie straten voorop als het ging om onderzoeksjournalistiek.”

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.