persmonitor_press_unlimited

— vrijdag 14 december 2018, 10:10 | 0 reacties, praat mee

Ornstein wint hoger beroep in zaak om smaad en laster

Journalist Okke Ornstein heeft het hoger beroep in een civielrechtelijke zaak die tegen hem was aangespannen gewonnen. Ondernemer Patrick Visser en zijn vrouw Keren Visser-Lutz spanden in 2017 een zaak aan tegen Ornstein in een poging publicaties over hun bedrijf Silva Tree offline te laten halen. Ook eisten ze een schadevergoeding van de journalist.

De rechter oordeelde toen al dat er geen reden was tot schadevergoeding en dat artikelen ook niet verwijderd hoefden te worden. Eerder slaagde het echtpaar Visser er wel in de website van Ornstein offline te laten halen. De rechter stelde het tweetal in het gelijk nadat de journalist niet op kwam dagen bij de rechtbank, omdat hij niet wist dat er een zaak tegen hem speelde. De rechter oordeelde later dat deze handelswijze tegen de wet was.

De rechtbank van Amsterdam gaat in hoger beroep mee met die uitspraak. Voor Ornstein was het niet de eerste aanvaring met het echtpaar Visser. Het tweetal beschuldigde de journalist in 2016 van laster en smaad, nadat Ornstein verhalen had gepubliceerd over wanbestuur en frauduleuze praktijken bij Silva Tree. Het bedrijf beloofde particuliere investeerders de mogelijkheid groen en duurzaam te investeren in boomplantages in Panama.

De aanklacht die de Vissers en hun compagnon Maurice Sjerps tegen Ornstein leidde ertoe dat de journalist in 2016 in Panama in de gevangenis kwam. In het Zuid-Amerikaanse land waar Ornstein destijds werkte zijn smaad en laster strafbaar. Ornstein werd, na veel druk vanuit Nederland, op kerstavond 2016 weer vrijgelaten.

Bekijk meer van

Okke Ornstein

Praat mee

nvj e-learning  artikel

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Marjolein Slats, waarnemend hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Sales

Karin Bais

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.