website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Ornstein wint hoger beroep in zaak om smaad en laster

Nick Kivits — Geplaatst op vrijdag 14 december 2018, 10:10

Nieuws Journalist Okke Ornstein heeft het hoger beroep in een civielrechtelijke zaak die tegen hem was aangespannen gewonnen. Ondernemer Patrick Visser en zijn vrouw Keren Visser-Lutz spanden in 2017 een zaak aan tegen Ornstein in een poging publicaties over hun bedrijf Silva Tree offline te laten halen. Ook eisten ze een schadevergoeding van de journalist.

De rechter oordeelde toen al dat er geen reden was tot schadevergoeding en dat artikelen ook niet verwijderd hoefden te worden. Eerder slaagde het echtpaar Visser er wel in de website van Ornstein offline te laten halen. De rechter stelde het tweetal in het gelijk nadat de journalist niet op kwam dagen bij de rechtbank, omdat hij niet wist dat er een zaak tegen hem speelde. De rechter oordeelde later dat deze handelswijze tegen de wet was.

De rechtbank van Amsterdam gaat in hoger beroep mee met die uitspraak. Voor Ornstein was het niet de eerste aanvaring met het echtpaar Visser. Het tweetal beschuldigde de journalist in 2016 van laster en smaad, nadat Ornstein verhalen had gepubliceerd over wanbestuur en frauduleuze praktijken bij Silva Tree. Het bedrijf beloofde particuliere investeerders de mogelijkheid groen en duurzaam te investeren in boomplantages in Panama.

De aanklacht die de Vissers en hun compagnon Maurice Sjerps tegen Ornstein leidde ertoe dat de journalist in 2016 in Panama in de gevangenis kwam. In het Zuid-Amerikaanse land waar Ornstein destijds werkte zijn smaad en laster strafbaar. Ornstein werd, na veel druk vanuit Nederland, op kerstavond 2016 weer vrijgelaten.

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.