— dinsdag 27 december 2016, 07:44 | 0 reacties, praat mee

Ornstein vrijgelaten; viert kerst met jarige dochter

De Nederlandse journalist Okke Ornstein is kerstavond vrijgelaten in Panama. Het heeft de kerst met zijn 14-jarige dochter gevierd, die gisteren jarig was. Ornstein kreeg gratie van de president na politiek druk uit Nederland. Hij stopt evenwel met zijn journalistieke activiteiten in Panama. Laatste wijziging: 27 december 2016, 07:59

’ Blijkbaar kun je niet dit soort journalistiek bedrijven in dit land. Wat Panama betreft leg ik de pen neer’, aldus Ornstein tegenover de NOS.

Ornstein werd 15 november opgepakt op beschuldigingen van smaad en laster en kreeg en een celstraf van twintig maanden opgelegd.

Er werd in binnen- en buitenland actie gevoerd om de journalist vrij te krijgen. Ondermeer de NVJ maakte zich daar hard voor.

Tegenover NRC: ‘Er zijn maar heel weinig journalisten die doen wat ik deed. Ik schrijf niet meer, maar maak nog wel radiodocumentaires voor de NPO. Er is hier één Amerikaanse journalist, Eric Jackson van The Panama News, die ook al aantal keren is veroordeeld, net als ik. Hij heeft het een maal ternauwernood overleefd. Hij bericht over financiële zwendelaars, dubieuze goksites’ .

‘Er is heel veel zelfcensuur, onder Panamese en buitenlandse journalisten. Mensen zijn bang. Over mijn zaak hebben zij ook nauwelijks bericht. Er is ook veel corruptie in de pers. Veel journalisten hopen op een baantje bij de overheid. Je ziet na verkiezingen ook altijd journalisten overstappen. Tot en met de directeur van een van de belangrijkste kranten. Zijn dagblad was wel heel erg op de hand van een kandidaat. Toen die won, werd de directeur Panama’s nieuwe ambassadeur in de Verenigde Staten. Het gaat heel openlijk’.

Bent u erg geraakt door deze hele toestand?
‘Ja, het maakt me treurig. Ik heb vrij veel geïnvesteerd. Hier een hele hoop dingen boven water gehaald. Ik heb veel over corruptie geschreven en dat leidde regelmatig tot arrestaties, mensen die het land werden uitgezet. Het is jammer dat je in individuele zaken het verschil kan maken, maar structureel gebeurt er helemaal niks’.


Meer bij de NOS en NRC.

Bekijk meer van

Okke Ornstein NVJ

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.