— vrijdag 29 januari 2016, 09:59 | 0 reacties, praat mee

Opzij keert freelancers Blendle-inkomsten uit

Wikimedia Commons CC BY-SA 3.0

Freelance journalisten die in 2015 artikelen hebben geleverd aan het feministisch maandblad Opzij, delen mee in de Blendle-inkomsten van die artikelen. Daarover kregen zij eerder deze week bericht. De auteurs ontvangen 30 procent van de opbrengst die naar Opzij gaat. Aangezien Opzij 70 procent van de verkoopprijs ontvangt (de overige 30 procent gaat naar Blendle zelf), krijgen freelancers per euro die aan hun artikelen is besteed dus 21 cent.

Uitkeringen lopen op van 10 euro (wat Opzij om administratieve redenen als ondergrens hanteert) tot bijna 500 euro. Het artikel dat een freelancer het meest opleverde was Paardengek of kwebbelmeisje: Is het autisme? (betaalde link, via Blendle) van Aliëtte Jonkers.

“We vonden het eigenlijk niet meer dan logisch om onze freelancers te laten meedelen”, aldus hoofdredactrice Irene de Bel in een reactie aan Villamedia. “Een deel van onze freelancers is heel actief in het promoten van zijn artikelen en dat zie je dan ook terug aan de verkoopcijfers. We zijn samen verantwoordelijk voor het succes van onze verhalen.”

Het uitpluizen welke freelancer recht heeft op welk bedrag was volgens De Bel best een klus. Na het exporteren van de verkoopcijfers van diverse artikelen, moesten auteurs daar nog handmatig bij worden gezocht. Om die reden is de ondergrens van 10 euro aangehouden. De Bel: “We hebben bij Blendle aangegeven dat het prettig zou zijn als die koppeling geautomatiseerd kan worden. Daar gaan ze naar kijken.”

De Bel geeft aan dat freelancers laten meedelen in de winst altijd al het idee was, maar dat het in 2014 nog niet echt de moeite was. Ook andere titels van Veen Media willen volgens de Opzij-hoofdredactrice freelancers een deel van de Blendle-opbrengst gaan betalen.

Bekijk meer van

Veen Media Opzij Blendle

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.