banner anp

— maandag 30 juni 2014, 08:42

‘Opties voor James Risen uitgeput’

De New York Times bericht over het slepend juridisch gevecht tussen de Amerikaanse regering en de eigen journalist James Risen. Er zijn voor Risen geen opties meer om een bevel aan te vechten waarin hij een bron voor zijn boek 'State of War' uit 2005 moet onthullen. Achtereenvolgend wilden de regering Bush en Obama dat Risen vertelde wie zijn bron is voor een hoofdstuk over een mislukte CIA-actie in Iran, waarbij was geprobeerd het Iraanse nucleaire programma te saboteren. De Bush-regering had een vermoeden, maar wilde dat via Risen bevestigd zien. Risen weigert al jaren (hij stelt dat zijn opties beperkt zijn tot "alles opgeven waar ik in geloof of naar de gevangenis gaan") en kreeg recent nul op rekest bij het Amerikaanse Hooggerechtshof. Hij kan nu gedwongen worden zijn bron te onthullen, maar het is duidelijk dat Risen dat niet van plan is. Als de Obama-regering een Pulitzer-winnende journalist in de gevangenis zet, lijdt het pijnlijk gezichtsverlies. Tegelijk treedt de Obama-regering keihard op tegen klokkenluiders en lekken, waardoor het in deze zaak weinig bewegingsruimte heeft. Meer bij New York Times

Bekijk meer van

VS New York Times James Risen

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.