onderzoek covid en journalistiek

— donderdag 27 januari 2011, 11:30

‘Tabloid hackte nog telefoon in 2010’

De Britse publieke omroep BBC heeft documenten ingezien die suggereren dat het hackschandaal bij tabloid News of the World mogelijk tot maart 2010 plaatsvond. De tabloid liet mobiele telefoons en voicemails van politici, acteurs en andere bekende Britten kraken in de hoop persoonlijke gegevens te achterhalen. De nieuwe documenten hebben volgens de BBC betrekking op het hacken van een telefoon van een interieurontwerpster in 2010. News of the World ontkent de nieuwe beschuldiging. De Britse mediawaakhond PCC liet in 2009 weten dat het geen bewijzen had gevonden dat de tabloid na 2007 is doorgegaan met het hacken van mobiele telefoons.

Sindsdien komen er echter steeds meer berichten dat het hackschandaal groter is dan wordt gedacht. News of the World heeft altijd aangegeven dat er sprake was van een losgeslagen redacteur op een éénmansmissie, maar dat verweer werd ongeloofwaardig na nieuwe onthullingen dat er meer mensen betrokken waren bij het hackschandaal.

De Londense politie Scotland Yard heropend in ieder geval het onderzoek naar het hackschandaal, vier jaar na de eerste veroordelingen in de zaak. Onderzocht gaat ook worden of uit nieuw bewijs blijkt dat er steken zijn gevallen tijdens het oorspronkelijke onderzoek. Meer bij The Guardian I en II / BBC

Bekijk meer van

banner tegelwinnaars

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.