website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Opsteker voor Amerikaanse online vrijheid van meningsuiting

Lars Pasveer — Geplaatst op donderdag 23 mei 2019, 10:02

Alien 'Snoo', de Reddit-mascotte, in het hoofdkantoor in San Francisco | Robert Galbraith / Reuters

Alien 'Snoo', de Reddit-mascotte, in het hoofdkantoor in San Francisco | Robert Galbraith / Reuters

Innovatie In de Verenigde Staten is de online vrijheid van meningsuiting bekrachtigd in een rechtszaak van een invloedrijke koepelorganisatie van de Jehova's getuigen tegen een anonieme gebruiker op het sociale platform Reddit.

De non-profit Watch Tower Bible and Tract Society ziet toe op alle religieuze uitgaven van de Jehova-kerk en beheert het copyright daarvan. Een Reddit-gebruiker, enkel bekend als Darkspilver, publiceerde naar aanleiding van een advertentie van de Jehova’s Getuigen op Reddit enkele interne documenten, om onder meer te belichten welke informatie de kerk allemaal verzamelt.

Het Wachttorengenootschap begon daarop een rechtszaak om de identiteit van deze Darkspilver te achterhalen.

Darkspilver, zelf Jehova-getuige, beriep zich op ‘fair use’ omdat het materiaal voor kritiek en commentaar was gedeeld. De Amerikaanse digitale burgerrechtenbeweging Electronic Frontier Foundation (EFF) stond de Reddit-gebruiker bij.

De EFF wees erop dat het onthullen van Darkspilvers werkelijke identiteit ook ernstige gevolgen zou hebben voor zijn positie binnen de kerk, met mogelijk uitsluiting tot gevolg.

De rechter heeft nu bepaald dat de identiteit niet publiek hoeft te worden, omdat Reddit een Amerikaans bedrijf is met een voornamelijk Amerikaans publiek. Posts op de site vallen daarmee onder grondwettelijke berscherming voor anonieme vrijheid van meningsuiting.

Dat Darkspilver zich niet als journalist afficheert, maakt de uitspraak van belang voor alle andere gebruikers die zelf misstanden met interne documenten willen becommentariëren.

Het Wachttorengenootschap mag de rechtszaak voortzetten, maar enkel tegen het pseudoniem Darkspilver, niet de persoon erachter. De advocaat van het Wachttorengenootschap mag werkelijke identiteit overigens wel zien. Meer bij CNet

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

expertisedag 2019

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.