— woensdag 22 november 2017, 11:42 | 0 reacties, praat mee

Oproep aan gemeenten: open weer digitaal loket voor Wob-verzoeken

Papieren Wob-dossiers. Dat kan en moet weer makkelijker kunnen, vindt Open State Foundation.

Gemeenten moeten het weer mogelijk maken om digitaal (Wob)informatieverzoeken in te dienen. Die opties zijn de laatste jaren vaak afgesloten, meestal met een verwijzing naar het volume van verzoeken die dan zouden binnenkomen. Volgens de Open State Foundation, dat digitale transparantie nastreeft, is dat argument al sinds vorig jaar niet steekhoudend meer.

Vooraf claimden bestuursorganisaties en gemeenten met opzet te worden overspoeld met verzoeken, in de hoop dat niet binnen de wettelijke termijn zou worden gereageerd. Dan werd een automatische dwangsom toegekend.

Sinds oktober 2016 vallen verzoeken in het kader van de Wet openbaarheid van bestuur en de Wet hergebruik overheidsinformatie niet meer onder deze regeling. Het argument dat digitale indiening misbruikt kan worden, is daarmee eveneens komen te vervallen vindt Open State Foundation.

“Het afsluiten van deze digitale weg is onnodig en werpt drempels op voor inwoners, ondernemers en journalisten die hun recht uitoefenen om informatie op te vragen”, stelt OSF-directeur Arjan El Fassed.

Overigens zijn ook de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en toenmalig minister van Binnenlandse Zaken Plasterk van mening dat sinds het vervallen van de dwangsom het argument geen digitale verzoeken aan te nemen onwenselijk is. Meer bij Open State Foundation

Bekijk meer van

wob Wob VNG Recht

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.