— vrijdag 10 juli 2015, 09:09 | 0 reacties, praat mee

Overheid geeft data vrij

De overheid heeft ruim 500 bestanden vrijgegeven als ‘open data’. Dat maakt minister Ronald Plasterk vrijdag bekend. Onder andere informatie over verkiezingsuitslagen op stembusniveau, topinkomens binnen de (semi)publieke sector en de inkoopgegevens van de Rijksoverheid staan hiertussen. Plasterk hoopt dat het vrijgeven van de informatie er voor zorgt dat overheden nog meer informatie gaan delen met de burger. Laatste wijziging: 10 juli 2015, 09:12

Er moet een cultuuromslag plaatsvinden bij overheden als het gaat om het openbaar maken van informatie”, aldus de minister. “De overheid beheert de meeste data die zij verzamelt om haar taken goed uit te oefenen. Maar overheden realiseren zich niet hoe waardevol die gegevens zijn. Het uitgangspunt moet zijn dat je alle datasets die je vergaart openbaar maakt.”

De databestanden zijn het resultaat van een inventarisatie door het ministerie van Binnenlandse Zaken. Hier wordt al maanden op gewacht. Tot nu toe is voor programmeurs, bedrijven, burgers maar ook ministeries onderling niet duidelijk over welke informatie de overheid beschikt.

De gemeente Rotterdam lijkt al naar de minister te hebben geluisterd. Zij meldden dat Rotterdam de uitgaven van de gemeente op internet gaat zetten. Het gaat om grote uitgaven, maar ook om kleinere kostenposten, zoals de declaraties van raadsleden. Wie nu inzage wil in de gemeentelijke geldstromen moet daar vaak een formeel Wob-verzoek voor doen. Zo’n procedure kan weken of maanden duren.

Volgend jaar worden de uitgaven van enkele gemeentelijke afdelingen al online gezet. Na een evaluatie zal de rest van de organisatie volgen, is het plan. Meer bij NU.nl / Het Financieele Dagblad / NOS

 

 

 

Bekijk meer van

wob Recht Plasterk

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.