— dinsdag 19 april 2016, 08:43 | 0 reacties, praat mee

Oplage dagbladen ruim 40 procent omlaag sinds 2000

De betaalde gedrukte dagbladoplage is sinds 2000 gedaald met 42 procent. Van 4,2 miljoen in 2000, zakte de teller onder de 2,5 miljoen in 2015. Dat rekent media-onderzoeker Piet Bakker voor in een serie over oplages, gebaseerd op cijfers van het NOM en diens voorganger HOI. Bakker merkt op dat de oplage niet alleen daalt, maar dat hij in de laatste jaren ook nog eens sneller is gedaald dan in het decennium daarvoor. Laatste wijziging: 19 april 2016, 10:58

Landelijke en regionale titels dalen ongeveer evenveel. Tussen titels zijn wel grote verschillen aan te merken. ‘Bij de landelijke titels verliezen AD, Telegraaf en NRC meer dan gemiddeld terwijl Trouw en Reformatorisch Dagblad zich relatief goed staande houden. Bij de regionale kranten raakten Gooi- en Eemlander en Haarlems Dagblad ongeveer de helft van hun betaalde oplage kwijt, de ‘kleintjes’ Barneveldse Krant en PZC doen het relatief goed’, schrijft Bakker.

Bakker concludeert vervolgens dat het verlies van print – nog altijd de grootste inkomstenbron – vooralsnog niet wordt goedgemaakt door banners, paywalls, apps of e-commerce.

Meer op svdj.nl

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.