— dinsdag 2 juli 2019, 08:17 | 1 reactie, praat mee

Openbaar Ministerie eist geldboete van columnist Frontaal Naakt wegens belediging

© Lex van Lieshout / ANP

Het Openbaar Ministerie eist een voorwaardelijke boete van 200 euro tegen Peter Breedveld van de anti-racistische opiniesite Frontaal Naakt, meldt NRC. De columnist stond maandag voor de Amsterdamse politierechter, aangeklaagd wegens belediging.

Op 18 maart 2018 schreef Breedveld in een column over zijn Twitter-opponent Hans Konings: “Een beetje een kindermisbruikershoofd heeft-ie wel. Hij ziet eruit als het archetype van de valse, laffe, achterbakse NSB’ende pederast.” Konings deed aangifte.

Breedveld en zijn vrouw, schrijver Hassnae Bouazza, worden volgens de columnist al zeven jaar lang door Konings via Twitter en e-mail getreiterd en geterroriseerd, schrijft NRC. Volgens Breedvelds advocaat was de column geschreven uit “noodweer” en “zelfverdediging”, vooral omdat de politie eerder niets deed met Breedvelds pogingen om aangifte te doen tegen Konings.

Breedveld vindt het een groot onrecht dat uitgerekend hij nu wordt vervolgd, terwijl de vele twitteraars die het op hem gemunt hebben, vrijuit gaan.

Volgens de officier van justitie was de gewraakte zin echter een duidelijke belediging, en was de hele column louter bedoeld om Konings persoonlijk in een kwaad daglicht te stellen. “Het artikel van verdachte kan niet als een bijdrage aan het publieke debat worden gezien. Verdachte richt zich in het stuk namelijk echt op de persoon van Hans Konings en maakt hem daarin voor van alles en nog wat uit. Van een bredere context binnen een publiek debat is geen sprake.” De officier van justitie acht strafbare belediging bewezen en eist een voorwaardelijke straf van 200 euro.

Over twee weken doet de rechtbank Amsterdam uitspraak.

Praat mee

1 reactie

Derrick, 16 juli 2019, 13:18

Opvallend is het wel dat de politie geen aangifte wilde opnemen en het OM niet taande naar het getreiter en de beledigingen uit de hoek van Hans Koningsveld! Het is interessant te weten waarom het OM Breedveld wel vervolgde en Konings niet!

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.