word studentlid

— maandag 1 april 2024, 12:56 | 0 reacties, praat mee

OpenAI heeft een tool onthuld die stemmen kan nabootsen

OpenAI heeft een tool onthuld die stemmen kan nabootsen
© ANP/Koen van Weel

OpenAI heeft een tool onthuld die stemmen kan nabootsen. Het bedrijf achter chatbot ChatGPT heeft de eerste resultaten gedeeld van testen voor de nieuwe functie, maar wil vooralsnog strikt de controle houden om misleiding en namaak van audio tegen te gaan. Laatste wijziging: 1 april 2024, 12:59

Het bedrijf is in 2022 begonnen met het ontwikkelen van de tool die Voice Engine heet. Het model kan iemands spraak dupliceren op basis van een audiofragment van vijftien seconden en tekstinvoer.

“We erkennen dat het genereren van spraak die lijkt op de stem van mensen ernstige risico’s met zich meebrengt. Die staan vooral hoog op de agenda in een verkiezingsjaar”, schrijft het bedrijf in een blogpost.

Lees ook: Onderzoek gestart naar conversational AI als brug tussen journalistiek en wantrouwend publiek

Vervalsen
Andere AI-technologie is al gebruikt om stemmen te vervalsen. Zo was er in januari nog een door AI geproduceerde geluidsopname die klonk als de stem van de Amerikaanse president Joe Biden. In deze opname werden Democratische kiezers opgeroepen niet te gaan stemmen bij de voorverkiezingen in de staat New Hampshire.

OpenAI heeft de tool met tien ontwikkelaars gedeeld. Het bedrijf vraagt eerst feedback van externe experts voordat het beslist of de functie breder wordt vrijgegeven. OpenAI werkt samen met onder meer Amerikaanse en internationale overheidspartners, media en onderwijsinstellingen om ervoor te zorgen dat hun feedback tijdens het bouwproces wordt meegenomen.

Een van de ontwikkelingspartners gebruikt de technologie om patiënten te helpen hun stem terug te krijgen. Mensen die niet kunnen praten, kunnen nu een stem gebruiken die niet klinkt als een robot, maar die realistisch is en met emotie, volgens OpenAI. Ook kan de technologie nuttig zijn voor video- en podcastmakers om hun content te vertalen en zo meer mensen te bereiken.

In het testprogramma eist OpenAI van zijn partners dat ze akkoord gaan met het gebruiksbeleid, toestemming hebben van de oorspronkelijke spreker voor ze diens stem gebruiken en aan luisteraars bekendmaken dat de stemmen die ze horen door AI zijn gegenereerd.

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.