PersVeilig

— dinsdag 13 oktober 2015, 08:50 | 0 reacties, praat mee

Open data: stapje vooruit met 1848.nl, nu de KVK nog

De nieuwe website 1848.nl geeft inzicht in het werk van de Tweede Kamer. De site is niet gemaakt door de Tweede Kamer zelf, maar door een samenwerkingsverband waaraan Open State Foundation meedoet. Directeur Arjan El Fassed roept politici op meer relevante data of Haagse dozen te openen. En als ze toch bezig zijn: de data van de Kamer van Koophandel mogen ook openbaar! Laatste wijziging: 13 oktober 2015, 09:13

Binnenkort spreekt de Tweede Kamer over open data. Overheidsinformatie die vrij gebruikt, hergebruikt en opnieuw verspreid kan worden door iedereen. Hoewel langzamerhand het besef ontstaat dat de overheid niet het monopolie meer kan houden op informatie en deze gegevens ‘open by default’ beschikbaar zal moeten stellen, lijkt het op sommige plekken nog moeizaam te gaan.

Het is voor menig journalist nog steeds een doorn in het oog dat het handelsregister, een registratie van alle bedrijven en rechtspersonen en andere organisaties die deelnemen aan het economisch verkeer, niet een vrij toegankelijk openbaar register is.

Voor een journalist is dat van belang om te kunnen zien met wie zaken worden gedaan, wie bevoegd gezag is en of er wellicht sprake is van een faillissement.

Hoewel het in naam een ‘openbaar’ register is, is de informatie uit het handelsregister niet vrij toegankelijk als data.

Voor het opvragen van gegevens uit dit doorgeefluik, vraagt de Kamer van Koophandel, die de wettelijke taak voor het handelsregister heeft, tarieven voor elk informatieverzoek. Het ontsluiten van het handelsregister als open data staat dan ook hoog op het verlangenlijstje.

In landen als het Verenigd Koninkrijk, België, Frankrijk, Denemarken en Noorwegen maar ook Roemenië en Letland zijn de handelsregisters wel vrij toegankelijk als open data. Ook daar had je voorheen uitvoerders die hoge tarieven in rekening brachten maar waar de gegevens uit het register nu vrij toegankelijk is voor iedereen.

De beste manier voor de BV Nederland om maximale waarde uit het handelsregister te halen, is het handelsregister open te stellen voor iedereen en de data uit het handelsregister als open data te ontsluiten. Zo kunnen niet alleen journalisten optimaal gebruik maken van dit ‘openbaar’ register maar kunnen ook ondernemers produkten en diensten bouwen op basis van deze data. Dat is goed voor transparantie, goed voor rechtszekerheid en goed voor de economie.

Het monopoliseren van data door overheidsorganisaties leidt doorgaans niet tot innovatie. Dat hebben we eerder gezien bij openbaar vervoer informatie. Door het ontsluiten van gegevens over het openbaar vervoer als open data zijn er nu veel verschillende apps en toepassingen en is niet iedereen meer afhankelijk van slechts een app.

Het nut van deze informatie maar ook die van het handelsregister zit niet alleen in vrije toegang, historische gegevens maar ook in de up-to-date beschikbaarheid van deze data. Zo ook bijvoorbeeld data van de Tweede Kamer. Deze informatie wijzigt bijna dagelijks, bijvoorbeeld wanneer agenda’s worden gewijzigd of bij stemmingen. Het ontsluiten van informatie van dit soort informatie als open data is bij uitstek een taak van de overheid, en die informatie zou dan ook voor een breed publiek beschikbaar moeten worden gesteld. Zo kunnen (data)journalisten, bedrijven, instellingen en politieke junkies waarde en kennis kunnen halen uit deze overheidsinformatie.

Zo is onlangs de betaversie van de politieke tool 1848.nl live gegaan. Met deze tool kun je ontwikkelingen volgen in politiek Den Haag, vind je relevante stukken van de Tweede Kamer en kun je eigen dossiers aanmaken. Deze tool maakt op dit moment nog gebruik van informatie van de website van de Tweede Kamer en officiële bekendmakingen. De informatie wordt zoals dat heet, geschraapt van deze websites. Het ontsluiten van deze data door de Tweede Kamer als open data zou veel meer mogelijk kunnen maken. En dan het liefst, real time, via een zogenoemde API, een interface waardoor de gebruikte code automatisch toegang tot deze informatie geeft.

Door deze data te ontsluiten, ontstaan vele vormen waarmee informatie kan worden verwerkt en aangeboden. Dat leidt tot innovatie, nieuwe en andere bronnen kunnen er aan worden toegevoegd en er ontstaan nieuwe bedrijven en toepassingen en dat is goed voor de economie en is beter voor het gebruik van de informatie.


Arjan El Fassed is directeur van Open State Foundation / Hack de Overheid

Bekijk meer van

vaardigheden

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.