data als kans

— donderdag 26 maart 2015, 16:19 | 1 reactie, praat mee

Open brief aan de vrouw van 12 miljoen

Hallo mevrouw McKinstry, topvrouw van Wolters Kluwer. Gefeliciteerd, ook dit jaar, met uw inkomen van 12,7 miljoen euro (Volkskrant dinsdag: ‘Beloningen aan de top schieten flink omhoog’). De voorgaande tien jaar wist u gemiddeld ook al zo’n vier miljoen euro per jaar te vergaren. Ik schrijf bewust maar even niet ‘graaien’, omdat ik u een kleine gunst wil vragen. Zou ik, héél misschien, 1% van uw beloning dit jaar mogen hebben? Dus 127.000 euro? Als ik overvraag, is één ton ook al goed hoor! Laatste wijziging: 31 maart 2015, 11:50

Ik vraag het maar even, omdat u degene was die drie jaar geleden uw handtekening zette onder mijn ontslag als journalist bij Wolters Kluwer. Niet omdat ik niet voldeed, maar omdat de ‘winstcijfers verder moesten opgekrikt’. Tijdens uw CEO-schap heeft u nog een paar honderd anderen op straat gezet en we snappen dit heus wel. Overtollig vet snij je nu eenmaal weg. Even goede vrienden dus.

Met de 127.000 euro die ik nu van u vraag, zou ik mijn bescheiden huisje in Amsterdam grotendeels kunnen afbetalen. En dat maakt de kans dat ik over enkele jaren ergens bij het Leger des Heils beland een stuk kleiner.

Want wat u misschien niet weet – of wel weet maar waar u zich geen moer van aantrekt – is wat het betekent als je als 49-jarige tegenwoordig je baan verliest. De kans op een nieuwe baan is nagenoeg nihil. Zo’n dertig à veertig procent van de sollicitatiebrieven wordt niet eens beantwoord. Bij sommige sollicitaties concurreer je met ruim vierhonderd anderen.

Gelukkig hebben we in Nederland WW! Maar die loopt bijna af. Bijstand krijg ik niet, omdat ik nèt geen 50 was toen u het overtollige vet wegsneed. Waardoor ik eerst mijn huisje moet verkopen en de overwaarde opeten voordat ik aan kan kloppen bij de sociale dienst.

En dus ben ik maar gewoon héél hard gaan werken als zelfstandige. Omdat de tarieven in de journalistiek nogal laag zijn (het geld moet ergens vandaan komen) draai ik gemiddeld zestig uur per week. Dat zijn bijna CEO-achtige dagen, vindt u niet? Ik hoop maar dat ik niet ziek word of een burn out krijg, want ‘een dag niet gewerkt is een dag niet verdiend’. Ik hoop ook maar dat ik het in dertien jaar bij elkaar gesprokkelde spaarpotje voor de studie van mijn 15-jarige dochter niet hoef aan te spreken. Bezuinigd heb ik al: ook ik heb alle overtollige vet al lang weggesneden.

Mijn leven is één lange wedloop geworden richting pensioen: haal ik de streep zonder mijn huisje te moeten verkopen? Het worden zestien spannende jaren.

Dus toen ik dinsdag om 6.30 uur las dat u 12,7 miljoen euro heeft verdiend, dacht ik: ik probeer het gewoon! Ik vraag mijn voormalige baas eenmalig één procent van haar salaris. U krijgt de vijftig à zestig miljoen euro die u bij Kluwer heeft verdiend waarschijnlijk toch niet op. Misschien merkt u het niet eens, als u geen 12.700.000 euro op de bank krijgt maar slechts 12.573.000 euro. Het zou mij in één klap verlossen van alle financiële stress. Het zou mijn ontslag wegens ‘rendementsdenken’ iets beter te verteren maken.

Ik zou me niet meer zo druk maken om de graaiers die alleen aan hun eigen portemonnee denken, ten koste van alles en iedereen. En u zou er waarschijnlijk een weldadig gevoel aan overhouden: tóch nog iemand blij gemaakt tijdens uw Atilla-achtige strooptocht door de Nederlandse samenleving. Everybody happy! Of, misschien herkent u dat beter: een win-win-situatie.

Wat vindt u ervan, mevrouw McKinstry?

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

1 reactie

bartebisch, 28 maart 2015, 18:17

Freelance-journalisten en fotografen verenigt u!

Sjors van Beek heeft groot gelijk als hij volgende week aanbelt bij mevrouw McKinstry en haar vraagt om 1 procent van haar loon, ofwel 127.000 euro.
Van Beek, ik ken hem als een uitstekend journalist, is door de topvrouw van Wolters Kluwer ontslagen, omdat de winstcijfers verder moesten opgekrikt. McKinstry werd daar vorstelijk voor beloond.
Nu geloof ik niet dat zij Sjors na het lezen van zijn ingezonden brief zal opbellen om hem vriendelijk te vragen naar zijn rekeningnummer. Dus resteert niks anders dan met de collectebus in de hand bij haar aan te bellen.
Ik wil hem daarbij best vergezellen. Sjors spreekt namelijk voor hordes freelance journalisten als hij zegt dat de tarieven in de journalistiek nogal laag zijn en dat hij daarom werkweken draait van zestig uur. Over atv-dagen, het opbouwen van pensioen en verzekeren tegen enge ziektes en ongelukken horen we hem niet. Logisch, want dat kan menig zzp’er zich niet veroorloven.
Sjors vraagt 1 procent van het salaris van mevrouw McKinstry, maar dat is niet nodig wanneer mediabedrijven fatsoenlijk gaan betalen.
De NVJ-tarieven worden door geen enkele uitgever betaald, bijna lang na niet. Afgesproken tarieven uit een ver verleden gelden kennelijk voor de eeuwigheid. Prijscompensatie blijft al jarenlang achterwege en verzoeken om ‘loonsverhoging’ worden steevast weggewuifd onder het mom van ‘wij betalen beter dan andere kranten’. Waag je dezelfde discussie nogmaals te voeren, dan ben je lastig en krijg je geen opdrachten meer.
Uitgeknepen worden we, maar toch staan we sterker dan ooit. Inmiddels zijn we met zoveel freelance journalisten, en fotografen, dat we een grote vuist kunnen maken. Daarom, freelance journalisten en fotografen, verenigt u.
Terwijl ik dit schrijf, rolt de mail binnen. Een bericht van de NVJ: zzp’ers zouden zitting moeten nemen in de ondernemingsraad van mediabedrijven, en in de redactieraad en redactiecommissie bij redacties.
Het begin is gemaakt.

Bart Ebisch, freelance journalist

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.