— maandag 15 september 2014, 16:48 | 0 reacties, praat mee

Op zoek naar de buitenlandcorrespondent

Charlotte Waaijers en Femke Awater - © An-Sofie Kesteleyn/Hollandse Hoogte

Begin september ging hij dan eindelijk online: de website Correlations.nl. Initiatiefnemers Charlotte Waaijers en Femke Awater kregen afgelopen maart een award als winnaars van The Challenge.

Studenten en net afgestudeerden kunnen meedoen aan The Challenge door een vernieuwend journalistiek idee in te dienen en maken daarmee kans op een bedrag van 20.000 euro. Vanaf het moment dat Waaijers en Awater de award in ontvangst namen, zijn ze druk geweest met de voorbereidingen. Met Correlations.nl willen de twee jonge journalisten buitenlandjournalistiek op de kaart zetten. Letterlijk, want het is de bedoeling dat we straks alle buitenlandcorrespondenten overzichtelijk terug kunnen vinden op een wereldkaart. Maar voor het zover is, moeten Waaijers en Awater deze correspondenten (en ook fotografen, stringers en researchers) verzamelen in een database. De afgelopen tijd hebben 27 correspondenten (telling van 15 september) zich bij Correlations aangesloten, maar de bedoeling is dat dit er op z’n minst tweehonderd worden.

‘Het gaat best snel met de inschrijvingen’, vertelt Waaijers. ‘Het echte promoten moet nog beginnen.’ Tijdens de voorbereiding hebben Waaijers en Awater veel gesprekken gehad met redacties en freelancers. ‘Deze mensen gaan we allemaal opnieuw benaderen met de vraag of ze zich willen inschrijven’, legt Waaijers uit.

Waaijers en Awater hopen dat minimaal tweehonderd leden zich in de herfst bij Correlations hebben aangesloten. Dan zal de kaart van live gaan. ‘Iedereen die inlogt krijgt dan de wereldkaart te zien en kan correspondenten vinden door te zoeken op stadsnaam’, vertelt Waaijers. ‘Je kunt ook aanvinken wat je precies zoekt, bijvoorbeeld een correspondent, fotograaf of cameraman. Als je op iemand klikt, krijg je de contactgegevens te zien.’

Als de tweehonderd leden zijn bereikt, willen Waaijers en Awater een Avond van de Buitenlandjournalistiek organiseren, onder andere in samenwerking met Lokaal Mondiaal. ‘We nodigen alle geïnteresseerden uit en willen dan de tweede versie van Correlations lanceren’, vertelt Waaijers.

Het is de bedoeling dat Correlations zo lang mogelijk gratis blijft. Waaijers: ‘Doordat we The Challenge (20.000 euro) hebben gewonnen kunnen we minimaal één jaar vooruit.’ De plannen voor daarna liggen nog open. ‘We zijn in overleg met freelancers en redacties om erachter te komen of zij bereid zijn om voor Correlations te gaan betalen, maar onze voorkeur gaat uit naar samenwerking met sponsors’, aldus Waaijers.

Bekijk meer van

Correlations Carrière

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.