training eu starters

— donderdag 8 juni 2023, 07:28 | 0 reacties, praat mee

Ook gratie voor vriendin van Belarussische journalist Roman Protasevitsj

© Leonid_Shcheglov/AP

Na haar vriend Roman Protasevitsj heeft ook de Russische Sofia Sapega gratie gekregen. Zij zaten samen in het Ryanair-toestel dat in mei 2021 tijdens een vlucht van Griekenland naar Litouwen in Belarus aan de grond werd gezet. Volgens het staatspersbureau BELTA heeft president Aleksandr Loekasjenko gratie verleend en is zij overgedragen aan Rusland. Laatste wijziging: 8 juni 2023, 07:32

De Belarussische journalist Protasevitsj heeft geregeld kritisch geschreven over Loekasjenko, vooral via oppositiekanaal Nexta. Hij leefde noodgedwongen in ballingschap en kon alleen aangehouden worden na de gedwongen landing van het vliegtuig.

Zowel hij als Sapega werd daarna veroordeeld tot een jarenlange gevangenisstraf. Sapega kreeg zes jaar voor het verspreiden van haatdragende teksten via sociale media.

‘Je hebt je hele leven voor je’
De net vrijgelaten Sapega werd in Belarus toegesproken door de gouverneur Oleg Kozjemjako van Primorski, waar ze oorspronkelijk vandaan komt.

“Je hebt je hele leven voor je”, zei hij volgens BELTA, waarna hij haar aanraadde om geen ondoordachte dingen meer te doen. Sapega zelf zei nu eerst wat op adem te willen komen. Kozjemjako zei dat hij de vrijlating van de 25-jarige vrouw had gevraagd.

Zowel Sapega als Protasevitsj had eerder al gezegd te kritisch geweest te zijn op het regime in Belarus. Gevreesd wordt dat ze dat deden onder druk van de Belarussische autoriteiten.

Bekijk meer van

Roman Protasevitsj

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.