NVJ compleet lid

— zaterdag 31 december 2022, 16:06 | 0 reacties, praat mee

Onze Taal kiest ‘energiearmoede’ als woord van het jaar

Onze Taal kiest ‘energiearmoede’ als woord van het jaar

Energiearmoede is woord van het jaar bij Onze Taal. Met bijna een derde (28,8 procent) van de stemmen is dit woord door de leden van de taalvereniging gekozen tot het ‘Onze Taal-woord van 2022’. Dat maakte directeur van Onze Taal, Vibeke Roeper, zaterdag bekend in het NPO Radio 1-programma De Taalstaat. Op twee eindigde geitenpaadje, en op drie krimpflatie. Laatste wijziging: 31 december 2022, 16:09

Energiearmoede is “armoede die het gevolg is van de gestegen energieprijzen, die een groot deel van het inkomen van een huishouden opslokken”, verklaart Onze Taal, die stelt dat het woord aan duidelijkheid niets te wensen overlaat.

“Energiearmoede is een rechttoe rechtaan woord zonder opsmuk — wat goed aansluit bij de betekenis.”

Op nummer twee, met 22,6 procent van de stemmen, eindigde geitenpaadje (“sluipweggetje; onofficiële, geïmproviseerde manier om iets tot stand te brengen of te bereiken; gebruikt ter aanduiding van de pogingen van het kabinet om stikstofuitstoot in bepaalde gevallen toch toe te laten”). En derde werd, met 13,2 procent van de stemmen, krimpflatie (“het verschijnsel dat voedselverpakkingen in supermarkten en elders hetzelfde kosten, maar minder bevatten”).

Alscuus, hongerwapen, kijkschaamte
Zo’n 6 procent van de leden van Onze Taal heeft gestemd. Met 22.000 leden is de organisatie naar eigen zeggen een van de grootste taalverenigingen ter wereld. Andere genomineerde woorden waren: alscuus, hongerwapen, kijkschaamte, opvangdwang, plaktivist, stikstofcrisis en trekkerboeren.

Eerder al verkoos de Dikke Van Dale het woord klimaatklever tot Woord van het Jaar 2022.

Bekijk meer van

Woord van het Jaar Onze Taal

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.