PersVeilig veiligheid vrouwelijke journalisten

— donderdag 26 maart 2020, 16:33 | 1 reactie, praat mee

Onvrede onder Brabantse fotografen over aanbesteding 112-fotografie Omroep Brabant

Een ongeval op de A67 bij het Brabantse Steensel. - © Foto: GinoPress

Onder Brabantse fotografen heerst onvrede over een afspraak die Omroep Brabant heeft gesloten met het fotobureau SQ Vision. Met ingang van 1 maart is het fotobureau de exclusieve leverancier van ‘112-fotografie’, zoals foto’s van verkeersongevallen en andere calamiteiten. Door de samenwerking is het voor individuele fotografen niet langer mogelijk vrij materiaal aan te bieden aan de omroep. Laatste wijziging: 27 maart 2020, 10:50

Omroep Brabant schreef in oktober een aanbesteding uit voor zijn 112-fotografie en -videoregistratie. Op die tender kwamen echter geen geldige inschrijvingen, waarna de omroep afspraken maakte met SQ Vision. Via dat bureau, dat hoofdaannemer is, worden 28 fotografen ingeschakeld om foto’s van calamiteiten te maken.

Een deel van de overige Brabantse fotografen is niet blij met de deal, omdat het hen in hun werk beknot. Dat laten ze weten aan Villamedia, op voorwaarde van anonimiteit. “De tender was besloten toen hij bekend werd”, aldus een van hen. “De groep fotografen die hieraan meedoet maakt het voor de rest onmogelijk werk te leveren voor Omroep Brabant”, stelt een ander. Hij vervolgt: “Daarmee ondergraven ze de solidariteit.”

24/7 paraat
Uit de oorspronkelijke aanbesteding, dat in handen is van Villamedia, blijkt dat Omroep Brabant zocht naar een partij die 24 uur per dag en zeven dagen per week paraat staat en dat de omroep verwacht dat de eerste foto’s van een incident minimaal 45 minuten na de 112-melding binnenkomen.

Bij de originele aanbesteding ging het om contract met een jaarlijkse waarde van 250.000 euro (exclusief btw), met een initiële looptijd van drie jaar. In het contract is de mogelijkheid opgenomen dat het contract twee keer met een jaar wordt verlengd. In een reactie op vragen van Villamedia bevestigt Omroep Brabant dat SQ Vision onder dezelfde afspraken als die uit de tender werkt. De onderhandelingsprocedure die na de aanbesteding is gestart is alleen toegestaan als er geen sprake is van een wezenlijke wijziging.

De belangenvereniging voor fotografen, NVF, stelt op de website van de NVJ dat het de afspraak onder de loep neemt. “Naar de NVF heeft begrepen wordt van de aangesloten fotografen 24/7 inzetbaarheid geëist met een periodiek quotum voor de hoeveelheid aan te leveren beeldmateriaal. Inclusief financiële sancties als de hoeveelheid beeldmateriaal te laag blijkt. Naar aanleiding van diverse signalen van haar leden houdt de NVF de vinger aan de pols als het gaat om de praktische invulling van de overeenkomst met Omroep Brabant.”

Begrip voor teleurstelling
Omroep Brabant-hoofdredacteur Henk Lemckert laat in een reactie weten dat hij er begrip voor heeft dat er fotografen zijn die teleurgesteld zijn omdat ze geen 112-materiaal meer kunnen leveren. Hij benadrukt dat zijn omroep geen contracten eenzijdig heeft opgezegd en dat Omroep Brabant partijen heeft uitgenodigd “om in de toekomst eventueel ander materiaal aan te bieden dat wij dan mogelijk zullen afnemen”.

Lemckert vervolgt: “De situatie zoals die de afgelopen jaren was gegroeid maakte besturen van een grote groep individuele fotografen lastig.” Hij noemt onder meer ontwikkelingen in de wet- een regelgeving, zoals de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) en het controleren of iedere fotograaf de beschikking heeft over een geldige politieperskaart als knelpunten. Ook is het volgens hem vanwege de omvang van het werk voor de omroep lastig geworden om te controleren welke fotografen zich aan de regelgeving houden.

“Het is uiteindelijk aan de ondernemende fotografen om wel of niet in te schrijven op een aanbesteding”, aldus Lemckert. “Omroep Brabant realiseert zich dat dit tijd en inspanning vereist, maar heeft tegelijkertijd zelf ook verantwoording af te leggen aan de subsidiegever dat er rechtmatig en effectief wordt geacteerd.”

Bekijk meer van

SQ Vision Omroep Brabant

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

1 reactie

photopress, 6 januari 2022, 18:45

Dit is dus de fotojournalistiek op Hun slechts.
Ik heb hun portfolio wens bekeken en vraag me af wie hun amateurfotografen zijn die voor hun willen werken.
Ik vraag me wederom af wat ze voor een foto betaald krijgen.
Maar ik heb werkelijk een zwaar hoofd in de manier waarop Omroep Brabant überhaupt in zee gaat met een media bedrijfje wat zelfs hun website niet eens geschikt kunnen maken voor een SmartPhone.
Foei omroep Brabant voor zo’n media bedrijf zou ik niet eens het contact en eventuele contracten opzeggen met uw huidige amateur.fotografen.
Anderzijds krijg in een onbehagelijk gevoel dat iedereen een politieperskaat krijgt die voor een appel en een ei foto’s of een videootje aanlevert bij een media bedrijf of krant.
Dit kan toch nooit de bedoeling zijn van het NVJ

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.