Jodal

— maandag 26 april 2021, 08:28 | 0 reacties, praat mee

Onrust bij AT5 na ontslag adjunct-hoofdredacteur Pronk; prominenten nemen het voor haar op

Hélène Pronk in 2012 - © Klaas Fopma / ANP

UPDATE Adjunct-hoofdredacteur Hélène Pronk is de laan uitgestuurd bij AT5. Vanwege een verschil van inzicht met de directie over de journalistieke koers van de zender is ze, na een dienstverband van 25 jaar, op straat gezet. De redactie is woedend over het vertrek van Pronk en voelt zich 'journalistiek onthoofd'. Prominenten oud-medewerkers, onder wie Matthijs van Nieuwkerk en Mariëlle Tweebeeke nemen het voor haar op. Laatste wijziging: 26 april 2021, 18:13

Wat het inhoudelijke verschil van inzicht precies behelst is niet duidelijk, maar in een eerste reactie bij NH Nieuws laat Pronk weten het afgelopen jaar keihard geknokt te hebben voor het voortbestaan van AT5. “Ik heb gestreden voor de onafhankelijke nieuwsverslaggeving. Journalistiek is voor mij: waarheidsvinding, de macht kritisch volgen, verhalen vertellen en er zijn als het ertoe doet. Dat zijn de kernwaarden van AT5. Een nieuwszender, de ogen en oren van de stad, voor en door de Amsterdammers.”

De redactie spreekt unaniem van een ‘onnodig vertrek’ en een ‘zeer zorgelijke situatie’. Door het vertrek van Pronk is AT5 ‘journalistiek onthoofd’, vindt de redactie.

Pronk, die sinds 1996 bij AT5 werkt en achtereenvolgens redacteur, eindredacteur en adjunct-hoofdredacteur was, gold als het journalistieke geweten van de stadszender en degene die de koers uitzette.

Aangezien AT5 al geruime tijd geen hoofdredacteur heeft, is het na het gedwongen vertrek van Pronk onduidelijk wie nu de dagelijkse leiding over de redactie heeft. Meer bij Het Parool

In een brief aan de voorzitter van de Raad van Toezicht van AT5, cultuurwethouder Touria Meliani en de Amsterdamse gemeenteraad vragen prominente oud-medewerkers het ontslag te heroverwegen. Onder anderen Marielle Tweebeeke, Jeroen Wollaars, Matthijs van Nieuwskerk en Rik van de Westelaken hebben het document ondertekend, meldt NRC.

De journalisten noemen het „zeer zorgelijk” dat Hélène Pronk opzij wordt gezet. Het lijkt volgens hen te gaan om het ‘uithollen van de journalistieke kracht van AT5 ten behoeve van onduidelijke plannen van een nieuwe directeur’.

Bekijk meer van

Hélène Pronk AT5

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.