e learning nvj

— maandag 22 maart 2021, 16:20 | 0 reacties, praat mee

Online debat ‘De avond van de propaganda’ over journalistiek in tijden van misinformatie

Het team van Propaganda: (vlnr) Fleur Launspach, Nick Felix, Thomas Rueb en Charisa Chotoe | KRO-NCRV

Op woensdag 24 maart organiseert KRO-NCRV live vanuit De Balie in Amsterdam het online debat De avond van de propaganda over journalistiek in tijden van misinformatie. Programmamakers, wetenschappers en critici gaan met elkaar in gesprek over de uitdagingen en valkuilen waar journalisten mee te maken hebben. Laatste wijziging: 22 maart 2021, 16:24

Het evenement, dat om 19:30 begint, is ook te volgen via kro-ncrv.nl/ingesprek.

Onderwerpen en fragmenten uit de afleveringen van het KRO-NCRV programma Propaganda dienen als aanleiding voor gesprekken over media, waarheid en wantrouwen. In zes afleveringen ging Propaganda de afgelopen weken op zoek naar mis- en desinformatie, naar facts en alternative facts, naar hoaxes en fake news. Wie verspreiden deze misinformatie, welke belangen hebben ze erbij en wat willen ze ermee bereiken?

De debatavond bestaat uit drie verschillende gesprekken: een over de relatie tussen wetenschap en journalistiek met Maurice de Hond, een gesprek naar aanleiding van de aflevering over haatvloggers over de verantwoordelijkheid van social media-bedrijven en een gesprek met Martijn van Dam (lid Raad van Bestuur NPO) over de toekomst van journalistiek in tijden van fake news en complottheorieën. Van Dam publiceerde eerder deze maand een opinieartikel in dagblad Trouw over de ontwrichtende werking van complottheorieën en deep fake-technologie op onze democratie.

Hoofdredacteur Journalistiek bij KRO-NCRV Henk van der Aa zegt dat de debatvond een mooie stap in die discussie is: “Het debat op social media verhardt, mensen trekken zich terug in hun online loopgraven. Iedereen kan een eigen platform oprichten of eigen media kiezen om nieuws, waarheden, maar ook misinformatie te verspreiden. De journalistiek heeft hierin een belangrijke rol te spelen, maar ook een verantwoordelijkheid te nemen. Ook wij moeten ons niet verschansen in een ivoren toren, maar willen transparant zijn over de gemaakte journalistieke keuzes.”

Gespreksleider van de debatavond is journalist Martijn de Greve. Kijkers kunnen live reageren op stellingen en vragen stellen via de site.

Bekijk meer van

propaganda KRO-NCRV De Balie

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.