data als kans

— dinsdag 30 oktober 2012, 14:47 | 0 reacties, praat mee

Ongeloof over mediaplannen Rutte-II

De miljoenenbezuinigingen op de media, zoals vastgelegd in het regeerakkoord tussen de VVD en PvdA lokt negatieve reacties uit bij de betrokken partijen, die menen dat de ondergrens is bereikt om nog te kunnen functioneren. Stichting Regionale Omroep Overleg en Samenwerking (ROOS), dat de belangen van de 13 publieke regionale omroepen in Nederland behartigt, stelt dat het regeerakkoord de regionale omroep en daarmee de regionale journalistiek hard treft. "Het is niet duidelijk wat de consequenties voor de regionale omroepen en hun media-aanbod precies zijn, maar een efficiencytaakstelling van 25 miljoen euro is zodanig fors dat het huidige media-aanbod van de regionale omroepen hoe dan ook wordt aangetast", stelt ROOS. De stichting wil zo snel mogelijk een overleg met de nieuwe minister of staatssecretaris. Laatste wijziging: 30 oktober 2012, 16:08

De financiering voor regoinale omroepen wordt van het provinciefonds overgebracht naar de rijksmediabegroting, maar komt inclusief een efficiencytaakstelling van zoals gezegd 25 miljoen euro, die (deels) per 2016 en volledig per 2017 moet zijn gerealiseerd.

Het Mediafonds wordt als gevolg van het akkoord opgeheven, iets dat zonder duidelijke aanleiding of overleg is gebeurd, aldus fondsdirecteur Hans Maarten van den Brink in een discussie op Twitter met documentairemaakster Menna Laura Meijer. Volgens Van den Brink wist zelfs de top van het ministerie niet van de plannen van de informateurs. De 16 miljoen die door het opheffen van het Mediafonds wordt bespaard, treft documentairemakers hard: het fonds steunde hen jaarlijks met 8,5 miljoen euro, aldus Van den Brink.

In een persbericht stelt het fonds dat het regeerakkoord een streep zet door culturele mediaproducties en integraal mediabeleid: “Zonder een bijdrage van het Mediafonds zullen veel bijzondere culturele mediaproducties in de toekomst niet meer gemaakt worden. Dat is een groot gemis voor het Nederlandse publiek, voor de cultuur- en mediasector en de creatieve industrie.”

Het Mediafonds tast in het duister over de inhoudelijke gronden voor de maatregel. Het fonds beraadt zich momenteel op zijn toekomst en roept zowel de politiek als het media- en cultuurveld op om het niet zo ver te laten komen.

In het opiniestuk Publieke omroep volledig afgebroken windt NVJ-secretaris Marc Visch zich op over de stilte in omroepland. Visch noemt de originele bezuinigingen van Rutte-I al exorbitant. Om daar nog eens 100 miljoen bovenop te doen, betekent volgens Visch de doodsteek voor de publieke omroep en de regionale omroepen. “Geen massaprotest. Geen stakingen. Geen ophef. Als makke lammeren laten zij zich naar de slachtbank leiden”, aldus Visch.

De extra bezuiniging op de publieke omroep is volgens NPO-voorzitter in het nadeel van de kijkers en luisteraars. Hagoort stelt tegenover Spreekbuis dat de NPO al verwikkeld is in de grootste bezuinigingsoperatie ooit. De effecten van die operatie zullen kijkers en luisteraars in 2014 gaan merken. De extra bezuiniging zal in 2017 enkel ten koste van meer programma’s gaan.

De NPO noemt de mediaparagraaf in het akkoord nog vaag (die sentimenten zijn ook elders geuit) en in het bijzonder de ‘extra taakstelling’van 45 miljoen euro. Hoe die wordt ingevuld is nog onduidelijk. De mediaparagraaf in het regeerakkoord roept nog veel vragen op, vindt de NPO. Ook Hagoort wil snel om de tafel met de nieuwe bewindspersoon.

Bekijk meer van

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.