— vrijdag 27 januari 2017, 12:39 | 0 reacties, praat mee

Onduidelijkheid over data-uitwisselingsverdrag EU-VS

© ANP

De Amerikaanse president Donald Trump heeft mogelijk een obstakel opgeworpen voor Privacy Shield, het data-uitwisselingsprogramma tussen de EU en de VS. Dat schrijven verschillende media. Laatste wijziging: 27 januari 2017, 12:46

Trump ondertekende deze week een decreet waarin onder meer staat dat privacybescherming alleen zal gelden voor Amerikaanse burgers en permanente inwoners van Amerika. Dit deel van het decreet lijkt exact in tegenspraak met een cruciaal onderdeel van de vorig jaar afgesloten overeenkomst. Dit onderdeel zorgt er volgens The Register voor dat Europeanen net zoveel recht op privacy hebben als Amerikanen.

Al ruim 1500 bedrijven hebben zich voor deze deal opgegeven. Zonder die regels zouden zij in principe geen gegevens van Europese burgers mogen verwerken. Privacy Shield was al zwaarbevochten. Een eerder data-uitwisselingsprogramma, Safe Harbor, werd door het Europese Hof ongeldig verklaard omdat het de privacy van Europese burgers niet voldoende zou waarborgen. 

De Europese Commissie heeft in een reactie laten weten dat de data van Europese burgers voldoende zijn beschermd bij verzending naar de VS, onder meer door het Privacy Shield en door een overeenkomst tussen de EU en de Verenigde Staten, die 1 februari van kracht wordt. Het Amerikaanse Congres heeft in het kader van deze overeenkomst afgelopen jaar een nieuwe wet aangenomen, waardoor de voordelen van de Amerikaanse Privacywet ook voor Europeanen gaan gelden.

In theorie zou de Privacy Shield-overeenkomst overeind moeten blijven, concludeert The Register. Maar de nieuwe Amerikaanse regering is volgens de techsite tot nog toe erg grillig gebleken en heeft al meerdere keren laten zien bereid te zijn bestaande overeenkomsten en protocollen te verscheuren. Veel mensen zouden zich afvragen waarom het team van Trump het nodig achtte het onderdeel over privacybescherming op te nemen in het decreet, zeker omdat het geen echt doel lijkt te dienen. De EU laat dan ook verder weten de implementatie van Privacy Shield en de door het congres aangenomen Privacywet te blijven monitoren.

 

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.