word studentlid

— dinsdag 3 januari 2023, 16:39 | 0 reacties, praat mee

Onderzoeksjournalisten opgelet: Nationaal Archief maakt duizenden archiefstukken openbaar

Onderzoeksjournalisten opgelet: Nationaal Archief maakt duizenden archiefstukken openbaar
© Hollandse Hoogte / Berry Stokvis

Deze dinsdag heeft het Nationaal Archief, zoals ieder jaar, duizenden archiefstukken openbaar gemaakt die nooit eerder of alleen onder voorwaarden leesbaar waren. De totale lijst is ongeveer 1.300 pagina's lang. Laatste wijziging: 3 januari 2023, 16:39

En net als ieder jaar worden ook weer bepaalde ministerraadnotulen vrij opvraagbaar. Dit jaar betreft het de notulen van de minsterraden uit het jaar 1997, toen Nederland EU-voorzitter was.

In Kyoto werd in datzelfde jaar de klimaatconferentie georganiseerd. Ook ging de varkenspest rond door Nederland en maakten boeren hun onvrede over een geplande, forse inkrimping van de veestapel bekend. Uit de notulen blijkt daarnaast dat de ministerraad worstelde met problemen rondom het internationale uitleveringsverzoek van de Surinaamse ex-president Desi Bouterse (foto).

Onder de dossiers die openbaar worden gemaakt bevinden zich ook documenten van A. van Tuyll van Serooskerken, voorzitter van de commissie die na de oorlog de misstanden onderzocht in de kampen waar verdachten van collaboratie met de Duitse bezetter waren opgesloten.

‘Politieke delinquenten’
De stapels stukken omvatten veel verklaringen van deze ‘politieke delinquenten’. Over zijn aankomst in een kamp in Zweeloo vertelt een in 1910 geboren man: ‘Wij zijn toen met zijn vijven hardlopende en onder voortdurende stokslagen en slagen met stukken ijzer het kamp ingedreven en door het kamp rond gejaagd. Met een stuk hout heb ik een harde slag op het hoofd gekregen, tengevolge waarvan ik bloedend verwond werd en bewusteloos ben geraakt.’

De man zegt dat hij later ook in Westerbork is mishandeld, dat hij dat ook meermaals met andere geïnterneerden zag gebeuren en dat mensen hun verblijf daar met de dood moesten bekopen. ‘In dit kamp overleed gemiddeld één gedetineerde per dag, vooral in de begintijd.’

Een lotgenoot uit 1892 vertelt over Westerbork: ‘Er werd zodanig honger geleden dat gedetineerden gras, mieren en onkruid aten.’ Een jongen van zeventien is er volgens hem ‘aan uitputting gestorven’.

Bekijk meer van

Nationaal Archief

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.