basis naar compleet

— donderdag 12 november 2015, 09:15 | 0 reacties, praat mee

Onderzoek naar CIVD-lek aan NRC escaleert

Jerry Lampen / ANP

Het Openbaar Ministerie geeft onderzoek naar een lek uit een besloten vergadering van de Commissie voor de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (CIVD) uit handen, omdat er mogelijk sprake is van een ambtsmisdrijf. Het OM mag dat grondwettelijk niet zelf onderzoeken. Het onderzoek wordt daarom overgedragen aan het Presidium van de Tweede Kamer. Laatste wijziging: 12 november 2015, 10:20

Vorig jaar schreef dagblad NRC over inhoudelijke elementen van twee vergaderingen van de CIVD, waar fractievoorzitters zijn bijgepraat over details rond overdracht van 1,8 miljoen belgegevens van Nederlanders aan de Amerikaanse inlichtingendienst. Plasterk ontkende dat er gegevens waren overhandigd en speculeerde dat de Amerikanen het actief in Nederland hadden verzameld.

De minister betreurde later zijn stelligheid, toen bleek dat er materiaal aan de NSA was gegeven - bovendien verzameld door ‘onze’ zogeheten Nationale Sigint Organisatie. De data bevat informatie over het telefoonnummer van de beller en de ontvanger en datum en tijdsduur van het gevoerde gesprek.

De Tweede Kamer werd eind 2013 en begin 2014 in het geheim over de zaak ingelicht. De informatie waarover NRC beschikte - letterlijke citaten uit vergadernotulen - kon volgens VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra alleen zijn gelekt door mensen die daadwerkelijk aanwezig waren. Zijlstra, tevens voorzitter van de CIVD-commissie, deed daarop aangifte.

Het OM vergeleek belgegevens van CIVD-leden met onder meer het nummer van de NRC-journalist die de stukken begin vorig jaar schreef. Er zijn in het kader van het onderzoek diverse mensen gehoord. Toen duidelijk werd dat er Kamerleden of fractievoorzitters bij het lek betrokken konden zijn, werd het onderzoek gestaakt.

NRC-hoofdredacteur Peter Vandermeersch vroeg opheldering bij het OM, dat in een korte verklaring enkel stelt dat er voor dit onderzoek geen telefoons zijn getapt.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.