training eu starters

— dinsdag 24 januari 2023, 08:52 | 0 reacties, praat mee

Onderzoek naar aanstelling BBC-voorzitter vanwege vermeende omkoping van Boris Johnson

Een Britse toezichthouder gaat onderzoek doen naar de aanstelling van de BBC-voorzitter Richard Sharp vanwege vermeende omkoping. Hij zou toenmalig premier Boris Johnson hebben geholpen met het verkrijgen van een lening van 800.000 pond, slechts weken voordat hij door de regering werd benoemd als voorzitter van de omroep. Laatste wijziging: 24 januari 2023, 08:56

Oppositiepartij Labour had opgeroepen tot het onderzoek na een artikel in de krant The Sunday Times. De premier zou in 2021 in financiële moeilijkheden hebben gezeten. Voor de lening is toen het idee geopperd dat Sharp garant zou kunnen staan, terwijl hij al in de sollicitatieprocedure zat om BBC-voorzitter te worden.

Sharp, nog altijd de voorzitter van de BBC, werd aangesteld in 2021. Hij werkte eerder als bankier en was donateur van de Conservatieve Partij. Hij ontkent dat er sprake is van belangenverstrengeling en zegt dat hij “slechts mensen met elkaar in contact heeft gebracht”. Hij gaf eerder aan een onderzoek te steunen, omdat hij ervan overtuigd is dat de aanstelling volgens de regels is verlopen en dat het goed is voor de transparantie van de omroep als dat onderzoek gepubliceerd wordt.

Ook een woordvoerder van Johnson weerspreekt de beschuldigingen en zegt dat alle financiële regelingen “correct zijn aangegeven”. Labour vindt dat de BBC onpartijdig moet zijn en dat elke schijn van vriendjespolitiek voorkomen moet worden. De cultuurminister draagt iemand aan voor de functie van BBC-voorzitter, maar uiteindelijk heeft de premier het laatste woord.

Bekijk meer van

Boris Johnson BBC One

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.