Onderzoek: lokale publieke omroepen onder druk, financiering bij voorkeur vanuit ministerie

Lokale publieke omroepen zijn onmisbaar in de samenleving, maar staan vanwege financiële onzekerheid onder druk. Daarnaast zorgt het feit dat de omroepen veelal door gemeenten worden gefinancierd ervoor, dat de onafhankelijkheid in het geding is. De gemeenten zijn immers een van de voornaamste partijen die door de lokale journalistiek gecontroleerd wordt.
Dat zijn een aantal van de belangrijkste conclusies die strategisch adviesbureau AethiQs uitvoerde naar de maatschappelijke impact van lokale publieke omroepen. Voor het onderzoek (PDF) Lokale omroepen: De stem van iedere burger interviewde AethiQs 57 personen, waaronder omroepmedewerkers (van directeuren tot vrijwilligers), gemeentefunctionarissen (waaronder burgemeesters en wethouders) en andere stakeholders.
Het onderzoek werd gedaan in opdracht van de branche-organisatie voor lokale publieke omroepen NLPO. Naast de al genoemde conclusies, zet AethiQs-onderzoek ook een aantal aanbevelingen die mogelijkheden tot verbetering bieden op een rij. Volgens het strategisch bureau is het vooral van belang om in te zetten op heldere bekostiging en stabiliteit van de financieringsstructuur. Dat doel zou behaald kunnen worden door financiering niet langer vanuit gemeenten te laten komen, maar direct vanuit het ministerie.
Daarnaast raadt AethiQs aan om resultaten niet alleen te meten aan e hand van bereik. “Ook maatschappelijke relevantie is een belangrijk criterium”, aldus het onderzoek. “Zorg voor professionalisering op journalistiek én op bestuurlijk en bedrijfsmatig vlak, onder meer via professionelere programmabeleidbepalende organen. En stimuleer innovatie bij de omroepen en groei mee met de maatschappelijke dynamiek.” Meer bij NLPO
Praat mee