persveilig seminar

— dinsdag 24 mei 2022, 07:06 | 0 reacties, praat mee

Onderzoek: FVD-politici geven antisemitische kanalen groter bereik

Forum voor Democratie-politici retweeten structureel Twitter-accounts waarop antisemitische teksten en plaatjes te vinden zijn. Dat blijkt volgens de Volkskrant uit onderzoek van de Universiteit Leiden. Hoewel de retweets zeer zelden de antisemitische uitingen betreffen, vergroten FVD’ers zo wel de zichtbaarheid en populariteit van die accounts. Laatste wijziging: 24 mei 2022, 07:48

Toen Forum voor Democratie-Kamerleden Thierry Baudet en Pepijn van Houwelingen de afgelopen maanden op Twitter berichten retweetten van het account Eatlovepray21 deden ze ogenschijnlijk weinig opzienbarends. De tweets gingen over het coronabeleid, waren relatief onschuldig en geheel in lijn met het partijstandpunt van Forum. Toch was het effect van de retweets groter dan op het eerste gezicht het geval leek.

Eatlovepray21 is namelijk een account waar flink wat antisemitische teksten en plaatjes op te vinden zijn. De verspreider ervan, een Nederlander die schuilgaat achter een profielfoto van acteur Denzel Washington, noemt het coronavaccin een ‘jodenbrouwsel’ en deelt portretten van ceo’s van farmaceutische bedrijven die zijn voorzien van een davidster. En diezelfde verspreider was nu met twee muisklikken door Baudet en Van Houwelingen onder de aandacht gebracht van hun respectievelijke 273.000 en 43.000 volgers.

Het voorbeeld staat niet op zichzelf. FVD-politici retweeten structureel Twitter-accounts die grossieren in antisemitisme.

Bekijk meer van

FvD

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.