de tegel publieksprijs 2020

In verband met Tweede pinksterdag is Villamedia maandag 1 juni gesloten. Vacatures die vrijdag 29 mei na 15.00 uur binnenkomen worden pas dinsdag 2 juni geplaatst.

— vrijdag 15 februari 2008, 13:26 | 0 reacties, praat mee

Onder de Arubaanse zon

‘Als het een Chinees meisje was’, vraag ik een coördinator van NOS Nieuws, een van mijn opdrachtgevers, ‘en de Chinese pers rukte massaal uit naar Aruba, zou er dan ook zo een haast zijn?’ Wél als de familie banden had met de Chinese president, meent hij. Er klinkt urgentie in zijn stem. De volgende dag vlieg ik van mijn standplaats Curaçao naar Aruba, wederom voor de verdwijningzaak rond Natalee Holloway.

Gastcolumnist Miriam Sluis is freelance correspondent op Aruba en de Nederlandse Antillen

Waarom is deze zaak zo hot? Er verdwijnen veel mensen waar geen haan naar kraait. De connecties van Holloway’s ex-stiefvader met het Witte Huis waren voor de Amerikaanse media van meet af aan toonaangevend voor de berichtgeving over het vermiste meisje. Daarnaast was er de exotische locatie. Want Natalee was niet zomaar verdwenen, maar missing in paradise. En de Caraïbische eilanden staan voor vakantieplezier, maar ook voor gevaar en duistere praktijken.

Ook in Nederland. De beeldvorming van de voormalige koloniën als corrupte boevennesten doet het goed in het moederland, met of zonder Hero Brinkman. En dat beïnvloedt de berichtgeving over de Holloway-zaak. Journalistieke terughoudendheid smelt, onder druk van kijkcijfers en massahysterie, als sneeuw voor de Arubaanse zon.

De NOS zorgt ervoor dat ik het programma van Peter R. de Vries, dat op Aruba niet is uitgezonden, via internet kan zien. Die nacht slaap ik slecht. Terwijl in Drachten de laatste Joran-jagers afdruipen, zetten een paar luidruchtig dronken Amerikanen de aangrenzende hotelkamer op stelten. De nachtreceptionist zegt er niets aan te kunnen doen; zo vieren veel Amerikaanse jongeren nu eenmaal vakantie op Aruba. Natalee Holloway kwam ook om te feesten. Het is opmerkelijk dat het zorgvuldig door haar moeder geconstrueerde beeld van Natalee als beschaafd meisje uit de middenklasse stand houdt. Er zijn genoeg aanwijzingen dat ze leefde als een getroebleerde decadente tiener, wat niet wil zeggen dat ze schuldig zou zijn aan haar eigen vermissing of dood.

Maar toch: het verhaal van de verdwijning op het strand is er een van twee jonge verliezers. Twee familiedrama’s, die elkaar in de houdgreep houden. De internationale media zijn tot nu toe voornamelijk geïnteresseerd in de achtergrond van de familie Van der Sloot.
Op Sint-Maarten wordt sinds enkele weken een Amerikaanse vrouw uit Californië vermist. Zolang ze geen invloedrijke familie heeft verwacht ik hierover voor­lopig geen telefoontjes uit Nederland.

Bekijk meer van

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl
020-30 39 750

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

Karen Bais
020-30 39 756

Sofia van Wijk
020-30 39 711

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.