banner festival 23

— vrijdag 1 februari 2008, 12:12 | 0 reacties, praat mee

Houden van kranten

Gastcolumnist Rimmer Mulder is hoofdredacteur van
de Leeuwarder Courant

Is het nog leuk om bij een regionale krant te werken? Steeds vaker krijg ik het gevoel bij een indianenstam te zitten die langzaam rijp wordt gemaakt voor een toekomst in het reservaat. De rijen der krijgers worden van jaar tot jaar uitgedund en de jachtvelden kleiner gemaakt.

Laatste wijziging: 15 april 2008, 17:56

Bij de Limburgse dagbladen moeten de redacties opnieuw journalisten zien kwijt te raken. Bij de HDC hebben ze de ene reorganisatie nog niet helemaal verwerkt of de volgende is al weer aangekondigd. Bij de Koninklijke Wegener speuren de collega’s de redacties af of er hier en daar nog een mannetje of vrouwtje weg kan. Staan de krantenbedrijven in Limburg en Noord-Holland op omvallen? Wel nee. Bij beide uitgeverijen wordt nog goed geld verdiend. Dat moeten we zo nu en dan wel hardop roepen want de buitenwacht moet wel het idee krijgen dat regionale kranten een verloren zaak zijn. Ach u weet wel, dalende oplages, onzekere inkomsten uit advertenties, oplopende kosten. Klopt, maar het is niet het hele verhaal. Regionale dagbladen hebben, net als de landelijke, structurele problemen.
En die worden nog verergerd doordat de concern­directies fundamenteel verkeerde keuzes maken. Op sleutelposten zitten kennelijk mensen die niet van dagbladen houden en die niets hebben met journalisten en redacties met hun eigen cultuur. Anders zouden ze niet volharden in processen van schaalvergroting en centralisatie waarbij de ziel uit de regionale krant wordt gehaald en het personeel tot op het bot gedemotiveerd wordt. Als redacteuren, columnisten, cartoonisten, persdiensten en medewerkers uitsluitend nog als kostenpost worden behandeld, ja dan is er geen lol meer aan bij een krant te werken.

Ik kreeg al vaak de tegenwerping dat ik gemakkelijk praten had vanuit Friesland. Wel, de structurele problemen zijn in het noorden niet anders dan in het oosten, zuiden en het westen. In nagenoeg alle provincies kunnen nog jaren winstgevende regionale kranten worden gemaakt. Jaren geleden al weer heb ik eens geschreven dat de regionale dagbladen in de Randstad ten dode waren opgeschreven. Maar zie wat er in Amsterdam gebeurde. Het Parool maakte zich los uit PCM, saneerde en begon aan een nieuw leven als stadskrant. De krant is springlevend en de redactie blaakt van geestdrift en zelfvertrouwen. Het begon er mee dat Het Parool in handen kwam van mensen die van kranten houden. En dat is, ik stem het de collega’s graag toe, een voordeel dat wij in het noorden nog hebben boven de collega’s in het oosten, zuiden en westen: Uitgevers die iets hebben met kranten.

Bekijk meer van

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.