Onderzoek pr-monitor perslijst

— woensdag 3 juni 2015, 14:37 | 0 reacties, praat mee

‘Onafhankelijkheid nieuwsredacties bedreigd’

Marco Hillen / Hollandse Hoogte

De journalistieke onafhankelijkheid van steeds meer nieuwsredacties staat onder druk, vindt inmiddels tweederde van de hoofdredacteuren. De schending van redactionele onafhankelijkheid is de laatste vijf jaar gegroeid onder druk van afgenomen financiële middelen. Redacties krimpen, leunen meer op freelancers en uitgeverijen verwachten meer marktdenken en 'ondernemende journalistiek', waar journalistieke keuzes worden gestuurd door commercie en 'wat scoort' bij de lezers. De hoofdredacteuren verwachten dat deze problematiek de komende jaren alleen maar verder zal toenemen, blijkt uit vandaag gepresenteerd onderzoek van het Commissariaat voor de Media.

De afkalvende onafhankelijkheid speelt overigens bij alle nieuwsorganisaties, aldus de jaarlijkse analyse in de Mediamonitor. Dagbladen, publiekstijdschriften en regionale media (radio en tv) zien terugloop in lezersaantallen en aantallen kijkers en luisteraars. Collegevoorzitter van het Commissariaat Madeleine de Cock Buning wijst op het belang om het redactiestatuut, waarin redactionele onafhankelijkheid is vastgelegd, nadrukkelijker te agenderen.

Dat moet volgens De Cock Buning zowel gebeuren “binnen de redacties en directies van nieuwsmedia als breder in de maatschappelijke discussie over het belang van onafhankelijke nieuwsvoorziening.” Dit jaar wil de toezichthouder dit element met bijzondere aandacht blijven volgen en de maatschappelijke discussie over de onafhankelijkheid stimuleren.

Praat mee

nvj e-learning  artikel

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Uitgever

Marjolein Slats
Waarnemend hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Karin Bais
Sales

Sofia van Wijk
Sales

Jenny Fritschy
Sales

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.