— woensdag 6 juli 2011, 15:59 | 0 reacties, praat mee

Onderzoek naar hackschandaal tabloid

Er komt een onafhankelijk onderzoek naar het afluisterschandaal rond de Britse boulevardkrant News of the World. Dat heeft de Britse premier David Cameron gezegd. Deze week kwam naar buiten dat de tabloid, naast het al bekende schandaal van het afluisteren van voicemails en telefoons van Britse politici en beroemdheden, nu ook de voicemails van het destijds vermiste meisje Milly Dower heeft onderschept en mogelijk ook telefoons liet kraken van mensen die in 2005 omkwamen bij de aanslagen in Londen. Laatste wijziging: 7 juli 2011, 12:19

De kwestie roept vooral weerzin op. “Laten we duidelijk zijn, we spreken hier niet meer over politici en beroemdheden, maar over slachtoffers van moord en van mogelijke terreuraanslagen wiens telefoons zijn gehackt. Het is walgelijk wat er heeft plaatsgevonden”, aldus Cameron. Het Lagerhuis hield vandaag zelfs een spoeddebat over het afluisterschandaal. Iets wat maar zelden gebeurt. De laatste keer was in 2008.

Het onderzoek kan overigens pas beginnen op het moment dat de politieonderzoeken zijn afgerond. De premier wil weten waarom een politieonderzoek jaren geleden, toen het schandaal aan het licht kwam, geen resultaten heeft opgeleverd. De Britse politie laat weten een onderzoek te hebben ingesteld naar beweringen dat agenten door News of the World zijn betaald. Documenten hierover zijn door News International, het moederbedrijf van de krant, aan de politie overhandigd.

News International hoort bij het conglomeraat van de Australische mediamagnaat Rupert Murdoch, die op dit moment bezig is met een overname van de Britse zender BSkyB. Jeremy Hunt, de minister van Cultuur, Media en Sport, is voorwaardelijk akkoord gegaan. Er werd nog onderhandeld over de voorwaarden, maar vrijdag zou de laatste consultatie zijn. De roep wordt steeds sterker om de overname door News Internationale tijdelijk stil te leggen, zo niet tegen te houden.

Bekijk meer van

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.