— donderdag 1 augustus 2013, 09:11 | 0 reacties, praat mee

Omweg naar Istanbul

Journalist Olaf Tempelman en fotograaf Marco Duyvendijk reisden sinds 2002 regelmatig samen door Zuidoost-Europa. In 2005 kwam de fotograaf op het idee samen een reis te maken langs de oevers van de Zwarte Zee.

Ze gingen op zoek naar de geschiedenis van de ‘plek van de doortocht – iedereen op weg naar een andere wereld kwam hierlangs’. Het werd niet één reis, ze bezochten de landen rond de Zwarte Zee vijf zomers achtereen. Het tweetal begon en eindigde in de Turkse stad, waar Europa en Azië elkaar ontmoeten. Ze trokken vervolgens door Bulgarije, Roemenië, Oekraïne, de Krim, Rusland, Abchazië en Georgië. Ze kwamen op plaatsen en spraken met mensen, die iets prijsgaven over het verleden en de hang naar nationalisme en kosmopolitisme. Hier ligt een deel van Europa’s geschiedenis, als een patchwork van ‘verschoten bloemmotieven’. De verhalen, balancerend tussen reisverslag en reportage, ademen een diepe melancholie. Niets is wat het was, wat er is heeft de geur van peilloos onheil – of toch: van verwachting.

Omweg naar Istanbul. De kusten van de Zwarte Zee, Atlas Contact, ISBN 9789045023847, € 24,95.

Bekijk meer van

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.