word studentlid

— vrijdag 11 oktober 2013, 09:15 | 2 reacties, praat mee

Brood, ­beha’s en ­bladen

Brood, ­beha’s en ­bladen

Bankroet. Het overkwam Bakker Bart en Marlies Dekkers. Het geld was op. Onlangs ook HUB uitgevers. Een bankroet maakt mensen boos: wat gebeurt er met mijn niet betaalde loon en mijn onbetaald gebleven facturen? Wiens schuld is het eigenlijk en hoe kan het dat de directeur nog steeds zijn jacht en dure auto heeft? Laatste wijziging: 11 oktober 2013, 17:35

Tja, niet eenvoudig allemaal, ook niet voor de curator, zeg maar de baas tijdens faillissement. Ieder beginnend advocaat is verplicht een keer curator. In mijn geval in het faillissement van een eenmans-naaiateliertje. De eigenaar was een vader van drie kinderen. In het belang van de schuldeisers inventariseerde ik de te gelde te maken bezittingen. Ik schaam me nóg voor de verkoop van twee kinderfietsjes.

Maar tenzij de zaak een eenmanszaak is, gaat doorgaans niet de eigenaar met zijn hele hebben en houwen bankroet, maar de b.v. En aandeelhouders van een b.v. zijn nu eenmaal niet persoonlijk aansprakelijk voor de schulden van de b.v. Dat privé-jacht blijft dus (hoe zuur ook) buiten het faillissement. In het faillissement vallen geld en goed van de b.v. én alle schulden. Sommige schulden gaan vóór anderen, want in het faillissement is niet iedere schuldeiser gelijk. Dat heeft tot gevolg dat er voor vele schuldeisers niet veel meer overblijft als alle crediteuren die vóór mochten, zijn betaald. Allereerst casht de curator en dan staat al snel de fiscus te springen. Als er dan nog iets over is, bijvoorbeeld voor de freelancer met zijn onbetaalde rekening, dan verdeelt de curator dat over alle schuldeisers. Peanuts.

Werknemers zijn iets beter af: hun loon tot aan het faillissement heeft voorrang en bovendien staat het UWV garant voor de loondoorbetaling gedurende de opzegtermijn. Maar het werk is weg en de WW wacht. In sommige gevallen lonkt nog een doorstart. Dan gaat het bedrijf (vaak in afgeslankte vorm) door. Voor freelancers levert dat doorgaans weinig op, behalve mogelijk het behoud van een opdrachtgever. Voor de oude schulden (de openstaande facturen) is de doorstarter niet aansprakelijk. Ex-werknemers worden soms gevraagd terug te keren. Voordeel is dan natuurlijk het behoud van werk. Maar het is wel een nieuwe arbeidsovereenkomst, dus de arbeids­voorwaarden kunnen en mogen anders zijn.

Laatst probeerde een dappere werknemer het bankroet van zijn werkgever te voorkomen. Er zou sprake zijn van misbruik van faillissementsrecht om arbeidsrechtelijke bescherming te omzeilen. Tijdens faillissement kan een werkgever immers makkelijker van zijn mensen af. De rechtbank ging hier niet in mee. Het bedrijf verkeerde wel degelijk in financieel zwaar weer, dus het faillissement was onvermijdelijk. Een dappere poging, dat wel, maar ook hier restte niets anders dan wonden likken.

Bekijk meer van

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

2 reacties

J.C. Roodenburg, 17 oktober 2013, 13:18

Inderdaad, freelancers kunnen vaak naar hun geld fluiten bij een faillissement. Ik heb nog 400 euro tegoed, maar er zijn collega’s die voor 1500 tot 3000 euro het schip zijn ingegaan. Dat is soms bijna een maandloon.

Mario Vos, 17 oktober 2013, 13:29

Ik zou ervoor tekenen als het dit jaar beperkt was gebleven tot 3.000 euro….

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.