— dinsdag 20 december 2016, 15:39 | 0 reacties, praat mee

Omstreden hackwet krijgt groen licht in Tweede Kamer

Een meerderheid van de Tweede Kamer heeft ingestemd met de wetswijziging die de politie fors ruimere bevoegdheden geeft rond opsporing en vervolging van computercriminaliteit. Deze 'hackwet' laat de politie obscure en nog ongedichte lekken in software gebruiken om in te breken in computersystemen en zo bewijsmateriaal te verzamelen.

Deze zogeheten zero day-lekken (waartegen nog geen verweer is ontwikkeld, red.) zijn voor opsporingsdiensten interessant. De lekken worden voor forse bedragen verhandeld, worden niet gemeld bij de fabrikant en blijven zo langere tijd ongedicht.

Dit onderdeel van de wet kreeg stevige kritiek, omdat ongedichte lekken uiteindelijk ook onschuldige burgers kwetsbaar maken. Bovendien zou het een dubieuze handel in softwarelekken in stand houden. Een amendement om opsporingsdiensten te verbieden zulke zero day-lekken in te kopen, werd verworpen.

De wetswijziging gaat nu naar de Eerste Kamer, waar het overigens niet op ruime steun kan rekenen. Digitale burgerrechtenbeweging Bits of Freedom is teleurgesteld over stemmingsuitslag en heeft een overzicht van de stemverhoudingen. Ook heeft het een eerste reactie op het passeren van de hackwet geschreven.

Het plan om de politie te laten hacken werd in 2012 door toenmalig minister van Justitie Opstelten voor het eerst geopperd.

Bekijk meer van

Tweede Kamer

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.